Kentsel dönüşüm Rize'den başlıyor

Erdoğan, Van'da yaşanan deprem felaketinin ardından “İktidarımıza malolsa da kaçak yapıları yıkacağız” açıklamasını yaparak kaçak ve çarpık yapılaşmayla mücadelede artık yeni bir dönemin başladığını ilan etmişti.

Kentsel dönüşüm Rize'den başlıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van’da yaşanan deprem felaketinin ardından “İktidarımıza malolsa da kaçak yapıları yıkacağız” açıklamasını yaparak kaçak ve çarpık yapılaşmayla mücadelede artık yeni bir dönemin başladığını ilan etmişti. Erdoğan’ın bu açıklamaları Ankara bürokrasisini de harekete geçirdi.

Kaçak yapılaşmayla mücadele için bir yasa taslağı hazırlanırken, kentsel dönüşüm için de belediyelerle anlaşmalar imzalanmaya başladı. Bu çerçevede ilk anlaşma Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Rize Belediyesi arasında imzalandı.

Yapılan anlaşma ile Rize kent merkezinde “Hamam Deresi ve Hayrat Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” ile 9 hektarlık alanda kentsel dönüşüm ve gelişim projesi hayata geçirilecek.

Proje ile bölgedeki çarpık yapılaşma tasfiye edilecek, çağdaş standartlarda yeni yaşam alanları inşa edilecek.

Protokol kapsamında Rize Belediye Başkanlığı, hak sahiplerine ait arsa, bina ve eklentilerinin ölçümleri ile değer tespitlerini yapacak.

Hak sahiplerine ketsel dönüşüm alanında ya da toplu konut alanlarında çağdaş konutlar verilecek. Rize, 24 Eylül’de metrekareye düşen 226 kilogram yağmurla, son 72 en yoğun yağışını almıştı.

Derelerin taşması sonucu oluşan sellerde bir kişi hayatını kaybetmiş, birçok ev ve işyeri de kullanılamaz hale gelmişti. Binaların bodrum katlarını su basması sonucu bin 494 esnaf mağdur olmuştu.