Tdk`dan Matematik Formüllerine Görüş

Türk Dil Kurumu`nca (TDK), Samsunlu Matematikçi Kerim Sarılar`ın bulduğu yatay ve dikey elips formüllerinin doğru olup olmadığının matematik biliminin, eğitim sistemine yararlı olup olmayacağının ise eğitim biliminin konusu olduğu belirtilerek, "Kendi insanımızın bulduğu ve kendi dilimizde anlattığı formüllerle bağıntılarının Türkçemiz bir kazanç olacağı ortadadır" denildi.

Yatay ve dikey elips formüllerini Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu`na (FSEK) göre eser sahibine ait hususiyetlerle iki farklı yoldan bulduğunu belirten Matematikçi Kerim Sarılar, "Ortaöğretim ders kitaplarında okutulması için doğru olup olmadığını ve seviye belirlemesi için YÖK Kanunu`nun 37. Maddesi gereğince bazı üniversitelere başvurduk. Yapılan incelemelerde, yatay ve dikey elips için üretilen bağıntıların doğru olduğu saptandı, çevre formülünün yaklaşık değer olduğu belirtilip yükseklik oranının alanoranına eşitliğinin kendi açısından önemli olduğu tespit edildi" dedi. Üniversitelerce verilen bazı akademik görüşlere de yer vererek yatay ve dikey elips alan formüllerinin Türk dilinin ilim dili halinde zenginleşmesine katkısının olup olmayacağı hususunda görüş için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu TDK Başkanlığı`na başvuruda bulunduğunu belirten Sarılar, "TDK Başkanlığı`nca yapılan inceleme sonucu TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın imzası ile verilen görüşte, `Bulduğunuz formülün ve bağıntılarının doğru olup olmadığı matematik biliminin, eğitim sistemineyararlı olup olmayacağı eğitim biliminin konusudur. Kendi insanımızın bulduğu ve kendi dilimizde anlattığı formüllerle bağıntıların Türkçemiz için bir kazanç olacağı ortadadır` denildi" diye konuştu.

Zorlu bir süreçte görevini yaptığını belirten Sarılar, "Bir bütünün küçük bir parçası olan bu formüllerle ilgili prosedürü tamamladık. Ortaöğretimde okutulması için artık gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Ülkemizde milli ilim üretimine değer verildiğini görmek istiyoruz. Tüm halkımızı milli ilim üretimini desteklemeye ve milli ilim üretimine sahip çıkmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu

Yatay ve dikey elips formülleri şunlar: Yatay elipsteki; alan oranı = b/a = yükseklik oranı = hc`/hc Yatay elipsteki; b eksen uzunluğu = a * (b/a) = a*(hc`/hc) Yatay Elipsin Alanı = Pi * a * a * (b/a) Yatay Elipsin Alanı = Pi * a * a * (hc`/hc) Dikey elipste; a eksen uzunluğu = b/(b/a) = b/(hc/hc`) Dikey elipste; alan oranı = b/a = Yükseklik oranı = (hc/hc`) Dikey Elipsin Alanı = Pi * b * b/(b/a) Dikey Elipsin Alanı = Pi * b * b/(hc/hc`)
Kaynak: İHA