``işaret Dilini En Eski Kullanan Millet Türkler``

Coşkun Ergül - AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, işaret dilini en eski kullanan milletin Türkler olduğunu belirterek, ``14.

yüzyılda sarayda işaret dili kullanılıyormuş. Abdülhamit zamanında da işaret dilinin kullanımı daha profesyonelleşmiş`` dedi.Meclis`in, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile birlikte işaret dilini bilen 2 milletvekilinden olan AK Parti`li Selamoğlu, işaret dili, bu dili bilenlerin çektikleri zorluklar ve kendisinin bu konuda neler yaptığını AA muhabirine anlattı.Geçmiş yıllarda işitme engellilerin sorunlarını dinlerken yanlarında hep tercüman bulundurduklarını, ancak buna rağmen bu kişilerle gerekli iletişimi kuramadıklarını belirten Selamoğlu, ``Çünkü, bazı şeyleri tercüman aracılığıyla söyleyemiyorlar`` diye konuştu.AK Parti Ankara İl Kadın Kolu Başkanı olduğu dönemde işaret dilini öğrenmeye karar verdiğini ve 2 kurs açtıklarını ifade eden Selamoğlu, yapılan çalışmalar sonucunda, işitme engellilerin yaşadığı sıkıntılar ile yasa ve yönetmeliklerdeki eksiklikleri içeren raporu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunduğunu söyledi.İşaret dili hakkında bilgi veren Tülay Selamoğlu, işaret dilinde ekler ve köklerin kullanılmadığını, bunların mimiklerle tamamlanmaya çalışıldığını, bu nedenle de işitme engellilerin zorluklar çektiklerini belirtti.AK Parti`li Selamoğlu, işaret dilinin 1950`lerde yasaklandığını ifade ederek, ``Bir kurul toplanmış, kurula 2 kişi katılmış ve bu kişilerin kararı ile de normal konuşmayı geliştirmek amacıyla işaret dili yasaklanmış. Ancak işaret dili kullanma yasağı 2005`te kaldırıldı. Meclis, gelen istekler üzerine bu dilin kullanılmasına izin verdi. Bu dilin gramerlerinin oluşması amacıyla, Türk Dil Kurumunun başkanlığında komisyon kuruldu. Komisyon çalıştaylar yaptı`` açıklamasında bulundu.Selamoğlu, işaret dilini en eski, Türk milletinin kullandığını ifade ederek, ``14. yüzyılda sarayda işaret dili kullanılıyormuş. Abdülhamit zamanında işaret dilinin kullanımı daha profesyonelleşmiş`` diye konuştu

-``Dünya İşitme Engelliler Konferansı 2015`te Türkiye`de``- Dünya İşitme Engelliler Konferansının 2015`te Türkiye`de yapılacağını bildiren Selamoğlu, konferansta görevlendirmek üzere uluslararası işaret dilini bilen tercümanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.İşaret dilinin de normal diller gibi gelişmesi gerektiğine işaret eden Selamoğlu, ``İşaret dili bölgelere göre de farklılık gösterebiliyor. İstanbul işaret dili, Ankara işaret dili, Diyarbakır işaret dili... Hepsi birbirinden farklı. Ama bir şekilde anlaşıyorlar`` dedi.Selamoğlu, işaret dilini öğrendikten sonra, dışarıda işitme engellileri farketmeye ve görmeye başladığını anlatarak, hastane, karakol, havaalanı gibi yerlerde, işitme engellilere yardımcı olmak amacıyla işaret dilini bilen görevlilerin çalıştırılmasının zorunlu olması gerektiğini vurguladı. Tülay Selamoğlu, ``Havaalanında uçağın kapısının değiştiği anonsu yapılıyor. Peki işitme engelli bunu nasıl anlayacak?`` diye sordu.AK Parti`li Selamoğlu, Türkiye`de 3 milyon işitme engelli vatandaş olduğunu düşündüklerini bildirdi.İşitme engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Selamoğlu, ``Bir işitme engelli, engelli kartı ile otobüse biniyor. Şoför, ``sen sapasağlam adamsın` diyor. Engelli durumu anlatmaya çalışıyor, ama anlaşamıyorlar ve kavga çıkıyor`` dedi.Tülay Selamoğlu, TBMM Genel Kurul Salonunda da yazılı olan, ``Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir`` sözünü işaret diliyle anlattı.(COŞ-MAH)
Kaynak: AA