Ekrem Erdem: Yeni Anayasa Konusunda Partiler Referandumdan Ders Çıkardı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, halkın, partilerin anayasa değişikliğindeki duruşuna göre karne verdiğini söyledi.

Ekrem Erdem: Yeni Anayasa Konusunda Partiler Referandumdan Ders Çıkardı
Son genel seçimlerdeki oy oranlarının 12 Eylül’deki çalışmaların neticesinde olduğunu aktaran Erdem, “Birileri emin olun Türkiye’yi okuyamıyorlar, halkı tanımıyor. 26 maddelik değişiklikte partilerden randevular istedik. ‘Çay içmeye gelirsiniz’ dediler. Anayasa komisyonu için üye vermediler. Yeni anayasa sürecinde ise komisyona üye veriyorlar. İnanıyorum ki partiler bunlardan ders çıkaracaklar.” dedi.
AK Parti ilçe kongre delegelerinin seçimi için Kağıthane`de sandık başına giden Ekrem Erdem, Kağıthane İlçe Başkanlığı’nda yeni anayasa sürecini değerlendirdi.
12 Eylül’de 26 maddelik bir anayasa değişikliği yaptıklarını hatırlatan Erdem, o dönemde AK Parti’nin ciddi bir mücadele içine girdiğini fakat ana muhalefet ve mecliste grubu bulunan diğer partilerin gerekli desteği vermediğini söyledi.
Bu partilerin anayasa değişikliğini önlemek için her türlü yola başvurduğunu aktaran Erdem, “Anayasa değişikliği halkın önüne gitti. Halk da bu değişikliğe destek verdi. O güne gitme sebebim, 12 Haziran’daki seçimde AK Parti yüzde 50 oy aldı. Bu bizim için sürpriz olmadı. Birileri emin olun Türkiye’yi okuyamıyorlar, halkı tanımıyorlar. Seçimlerdeki oy oranları 12 Eylül’deki çalışmaların neticesidir. Halk partilerin karnesini anayasa değişikliğindeki duruşuna göre karar verdi. Bu karneyi de 12 Haziran’da verdi. İnanıyorum ki partiler bunlardan ders çıkaracaklar. Çıkardıklarını da görüyorum. 26 maddelik değişiklikte partilerden randevular istedik. Komisyona üye vermedikleri gibi ‘Gelirsiniz çayımızı içer gidersiniz’ dediler. Şimdi geldiğimiz noktada epey mesafe kat edilmiş. En azından şimdi anayasa komisyonuna herkes üye veriyor. Biz AK Parti olarak meclisin en büyük grubu, yüzde 50 oy almış bir parti olmamıza rağmen bizde 3 üye ile temsil ediliyoruz. Yarımız kadar oy alan CHP’de 3 temsilciyle temsil ediliyor. Çeyreğimiz kadar oy alan MHP’de, BDP’de 3 temsilciyle temsil ediliyor. Bu Ak Parti’nin samimiyetinin önemli göstergelerinden bir tanesidir.” diye konuştu.
Anayasayı yapmak mecburiyetinde olduklarını kaydeden Erdem, mevcut anayasanın bu ülkeye uymadığının altını çizdi. “Bu elbise dar geliyor. Türkiye eski Türkiye değil.” diyen Erdem, “Türkiye dünyanın en saygın, en hızlı gelişen ülkesi. Dünyada işler ters giderken, Türkiye’de işler iyi gidiyor. İyi giderken, iyi bir anayasa da çıkarmak hepimizin görevidir. Muhalefetiyle iktidarıyla bu meclisi tarihteki yerini farklı kılarak anayasayı değiştirmeliyiz. Ben inanıyorum ki bu meclis bu anayasa çıkaracak.” ifadesini kullandı.

TERÖRÜ ASGARİYE ÇEKECEĞİMİZE İNANIYORUM
Terör konusuna da değinen Erdem sözlerini şöyle tamamladı: “Biz terörü asgariye çekeceğimize inanıyoruz. Yıllarca özgürlükler denildi. Bu ülkede özgürlükler noktasında sıkıntılar olmuş. Bu özgürlükler sıkıntısı sadece Kürtlerle ilgili değil. Türk’ün de Alevi’nin de sıkıntısı var. Bu biraz da yasalardan kaynaklanıyordu. Sivil anayasa da beklentilerin çoğuna da çözüm olacak diye düşünüyorum. Bu silahla, kurşun sıkarak olmayacak. Geleceğiz oturacağız, konuşacağız.”