Sivas’ta Bayanların Özel Camisi Olacak

Sivas Müftülüğü, il genelinde sadece bayanların ibadet edebileceği camiler oluşturacak.

Sivas’ta Bayanların Özel Camisi Olacak
İlk etapta 2012 yılı Ramazan ayı için düşünülen ‘bayanlara özel cami uygulaması’ talep gelmesi halinde 12 ay boyunca 5 vakitte sadece bayanlara tahsis edilecek.
Şehir merkezinde, şehrin doğusunda ve batısında birer tane olmak üzere toplam 3 cami bayanlara ayrılacak. Erkek cemaatler bu camilere alınmayacak, yakınlardaki camilere yönlendirilecek. Bayanlara tahsis edilen camilerde vaize ve Kur`an kursu öğreticisi görevlendirilerek, dini konularda bilgi almak isteyenlere yardımcı olunacak. Bayanlar kendilerine tahsis edilen camilerin yanı sıra erkeklerin de ibadet ettiği diğer camilerde ayrılan bölümlerde de ibadetlerine devam edebilecek. Talep gelmesi halinde bayanlar için Cuma Namazı kılabilecekleri cami de tahsis edilecek.
Sivas İl Müftüsü Yusuf Şahin, bayanların dini konularda erkeklere rahat soru soramamaları nedeniyle böyle bir çalışma yapmak istediklerini söyledi. Şahin, “Bayanlar kendilerine ayrılan camilerde bayan din görevlileriyle rahat bir şekilde oturup hasbihal edebilecekler ve her türlü dini sorularını sorabilecekler. Ayrıca isteyen bayanlar namaz surelerini veya Kur’an-ı Kerim öğrenme konusunda bu görevlilerden yardım alabilecekler. Bayanlara yönelik bu hizmet çocukların daha iyi gelişimine de imkan tanıyacak. Çünkü ailede çocukların eğitimiyle genellikle anneler ilgilenir. Kültürlü ve bilgili bir anne çocuğunun iyi yetişmesine de yardımcı olur. Hayata geçireceğimiz çalışmayla hem bayanları hem de çocuklarımızı yetiştirmiş olacağız.” diye konuştu.

Sivas’ta 180’den fazla cami olduğunu hatırlatan Şahin, özellikle eski merkez Sivas’ta sık aralıklarla cami bulunduğunu, bu camilerden birer tane bayanlara tahsis edilmesi halinde erkeklerin hemen yakındaki camilere yönlendirileceğini ve problem yaşanmayacağını söyledi. Bayanlardan dilekçeyle müracaat olması halinde 5 vakit için camilerin kendilerine tahsis edileceğini aktaran Şahin, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı: “Hanımefendi kardeşlerimizin yasal müracaatları olursa 5 vakit yalnız onlara mahsus açmaya hazırız. Yine imam ve müezzinimiz buralarda görev yapacak. Hanımefendiler de rahatlıkla ibadetlerini yapabilecek. Beyfendiler için de yakınlarında olan diğer camilere yönlendirmeler yapılacak. Hanımefendiler camilere geldiklerinde bilhassa onlara tahsis ettiğimiz camilerde her gün öğle ve ikindi vakitlerinde vaize, Kur`an kursu öğreticisi görevlendirilecek, namaz öncesi ve sonrasında hanım cemaatimize dini bilgiler aktaracaklar. Talep edenlere namaz surelerini dinleyerek hataları en aza indirme, dini sorularını rahatlıkla sorup cevap almalarını amaçlıyoruz. Önümüzdeki ramazanda Morali Baba Cami’nde kesinlikle bayanların teravih kılmalarını sağlayacağım. Her teravih namazında mutlaka bir vaize veya kuran kursu öğreticisi bulunacak. Namaz öncesi mutlaka hanımlara yönelik vaaz edecek. Hanımefendilerin kendi iç dünyalarına yönelik olacak. Her türlü soruyu sorabilecekler. Çünkü bizim Türk hanımefendiler erkeğe soru sorma konusunda biraz çekiniyor, zorlanıyorlar. Bunun önüne geçmiş olacağız. Bununla birlikte diğer bütün camilerimizin fevkanelerinde hanım efendiler rahatlıkla ibadetlerini yapabilecek.”
Bayanlara yönelik cuma namazları için de bir cami tahsis etmeyi düşündüklerini dile getiren Şahin, bunun için bayanlardan talep gelmesini beklediğini aktardı. Bayanların cuma namazına gelmelerini önemsediklerini belirten Şahin, “Cumaya gelsinler oradaki vaazu nasihati dinlesinler, oradaki manevi atmosferi yaşasınlar, çocuklarıyla gelsinler. Hatta kundaktaki çocukla gelse bize bir zararı yok, biz bundan mutlu oluruz. 6 -7 yaşındaki çocukları, annesi babası ellerinden tutup camiye getirse biz bundan mutlu oluruz. Bunun çoğalmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.


"KİRLENEN HALI TEMİZLENİR, BOZULAN TESPİH TOPLANIR AMA ÇOCUĞUN KIRILAN KALBİ TAMİR EDİLMEZ"
Bazı yaşlı kişilerin camiye gelen çocuklara kızdığını hatırlatan Şahin, çocuğa niye geldin diye bağırmamak gerektiğini söyledi. Çocuğun camideki halıyı kirletebileceğini, daha da ilerisi abdest bozabileceğini, tespihi dağıtabileceğini ifade eden Şahin, bunlardan dolayı çocuklara kızmamak gerektiğini vurguladı.
“Pisleyeceklerse pislesin, tespihi dağıtacaksa dağıtsın. Dağılan tespihi toplarız, halıyı yıkarız tertemiz olur, ama o sabi çocuğun kırılan kalbini onarmak mümkün değil. Çocuğu camiden nefretle kovduğunuz zaman o çocuğun kalbini onaracak başka güç yok.” dedi.