Umke (Ulusal Medikal kurtarma ekibi)

UMKE olarak telaffuz ettiğimiz kelimenin açılımı, 'Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'dir. Bu ekip; Ülkemizde ve yurt dışında, deprem, sel vb. doğal afetlerde yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak amacıyla özel eğitilmiş ve tamamıyla gönüllü sağlık çalışanlarından oluşur.

Umke (Ulusal Medikal kurtarma ekibi)
Kısaca UMKE’nin amacı afetzedelere medikal yardım hizmeti sunmaktır. Tabi burada en kısa sürede enkaza ulaşımdan, acil sağlık hizmetinin verilmesine, afetzedelerin güvenli ve hızlı naklinin sağlanmasından, gerekli durumlarda yoğun bakım ve ameliyathane gibi lojistik hizmetlerin teminine kadar geniş kapsamlı bir hizmet yelpazesi bulunmaktadır. UMKE ekiplerimiz Somali, Haiti, Libya, Pakistan, Endonezya, Sudan, İran, Japonya gibi ihtiyacı olan birçok ülkede başarılı operasyonlarda hizmet vermişler ve gerektiğinde de vermeye devam edeceklerdir.

İlk olarak 2004 yılında; 11 bölge ve bu bölgelerin yanı sıra deprem riski yüksek olan 3 ilde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri kurulmuştur. İlimiz, Erzurum bölgesine bağlı olarak hizmet vermektedir ve 1 afet birim sorumlusu, 5 doktor, 4 şoför ve 23 yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 33 kişi ekibimizde görev almaktadır. Bu gönüllü arkadaşlarımız arasından 10 kişi dağ, 10 kişi çığ ve 10 kişi de sualtı timi olarak branşlaşmıştır. Aynı zamanda tüm bu personelimiz uzmanlık alanlarının yanında afette medikal kurtarma eğitimini de almaktadır.



Yaz ve kış mevsimleri ayrı ayrı olmak üzere her yıl periyodik olarak en az 5 defa kamp eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Bu eğitimler zaman zaman 81 ilin katılımıyla Türkiye tatbikatı şeklinde, zaman zaman da bölgesel olarak yapılmaktadır. 26-30 Eylül tarihleri arasında ev sahipliğini yaptığımız bu kamp eğitimi de yaz dönemi eğitimleri kapsamındadır. Hala devam etmekte olan bu eğitimimize 7 ilden toplam 59 UMKE personeli katılım göstermiştir. Bunların 24’ü ilimiz UMKE personelidir. Gerçekleşen program kapsamında afet durumlarında gerekli olacak temel eğitimler kursiyerlere verilmektedir. Afet ve olağanüstü durumlara genel bir bakışın ardından, bu durumlarda sağlık risk yönetimi, UMKE tanımları, afet lojistiği gibi genel afet bilgisi modülü kursiyerlere anlatılmaktadır. Bunların haricinde yine çok önemli olan afet ortamında ekip çalışması ve yönetimi, stres ve çatışma yönetimi, liderlik ve motivasyon, afet psikolojisi, olay yeri güvenliği, medikal çanta, temel ve ileri yaşam desteği eğitimi teorik ve pratik olarak verilmektedir. Ayrıca sağlık çalışanlarımıza temel kampçılık, afet ve olağan dışı durumlarda hayatı idame ettirme ve fiziki kondisyon, triaj, afet tatbikat eğitimi yanında hasta sabitlenmesi, sedyeleme, taşıma ve haberleşme teknikleri öğretilmektedir.