Yahudi teröristler ortalığı karıştırdı

İsrail'in kuzeyinde, Arap köyü Tuba Zangeriyye köyü camisinin kundaklanması sonunda büyük ölçüde harap olması, ülkede tansiyonu yükseltti.

Yahudi teröristler ortalığı karıştırdı
Haaretz gazetesi, konuyla ilgili haberinde, İsrail polisinin, caminin kundaklanmasının ülkede etnik gerilimi tırmandırabileceği ve Arapların misilleme saldırılarında bulunabileceği korkusunu taşıdığını bildirdi.

Polis, bu nedenle hafta sonu, ülkenin en büyük dini günü olan Yom Kippur (Kefaret Günü) ve sonrasındaki dini bayramlar süresinde, ülkenin özellikle Yahudi ve Arapların ortak yaşadığı şehirlerde Arapların muhtemel misilleme saldırıları veya "Yahudi terör eylemleri"nin şiddet olaylarına yol açabileceğinden endişe ediyor.

Cami, dün sabaha karşı saat 02.00 sularında kundaklanmış, caminin içi büyük ölçüde hasar görmüş ve içindeki Kur'an-ı Kerimlerin çoğu yanmıştı.

Saldırıyı, Filistinlilere bedel ödetme peşindeki aşırı sağ Yahudi yerleşimcilerin yaptığı sanılıyor.

"Bedel" saldırıları, genelde Batı Şeria'daki yerleşimlerde veya doğrudan Filistinlilere ait arazilerde Yahudi yerleşimcilerce yapılan kaçak ve yasa dışı evlerin İsrail tarafından yıkılması sonrasında, bunun bedelini Filistinlilere ödetmek isteyen aşırı sağ Yahudi unsurların saldırı yöntemi olarak ortaya çıkmıştı. Batı Şeria'daki bazı köy ve kasabalardaki camiler, aynı şekilde ateşe verilmiş, cami duvarlarına Tuba Zangeriyye'de olduğu gibi "bedel" uygulaması ve Arap karşıtı sloganlar yazılmıştı.

İsrail çapında camilerin ve diğer kutsal mekanların etrafında yoğun güvenlik önlemleri alınması ise polisin İsrail'deki Arap nüfusuna "bu tür olayları hafife almadıklarını gösterme" amaçlı olduğu kaydediliyor.

Ordu radyosuna göre, İsrail polisi olayla ilgili olduklarından şüphelenilen birkaç kişiyi tutukladı; ancak kimlikleriyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

BEDEVİ KÖYLERİNDE GENEL GREV

Tuba Zangiriyye köyünün gençleri ise caminin yakılmasına misilleme olarak gece köyün yerel belediye binasını ateşe verdi; camlarını, kapılarını kırdı. Ayrıca bir toplum merkezi ile kliniğe de hasar verdiler. Köyün girişlerinin de bloke edildiği, gece zaman zaman köyden ateş sesleri duyulduğu da kaydedildi.

Tuba Zangeriyye başta olmak üzere, bölgedeki diğer Bedevi köylerinde caminin kundaklanmasını protesto için bugünden başlayarak genel grev uygulamasına gidildi.

Köyün yaklaşık 2 km kadar uzağındaki Yahudi yerleşimi Roş Pina'da da köy camisinin kundaklanması, bir grup tarafından protesto edildi. Sayıları onlarca olarak ifade edilen göstericiler, "Yahudi ve Arapların düşman olmayı kabul etmedikleri" şeklinde sloganlar attı, ayrıca aşırı sağ Yahudi yerleşimcilerin "bedel" uygulamalarına tepki göstererek, "Bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz" dediler.

YAHUDİ TERÖRİSTLER

Ülkedeki en yaygın İbranice gazete Yedioth Ahronot, caminin kundaklanmasını "nefret ateşi" başlığıyla duyururken, gazetenin Arap konularıyla ilgili editörü Ronni Shaked, konuyla ilgili yazdığı değerlendirmesinde, aşırı sağ Yahudi yerleşimcileri "terörist" olarak nitelendirdi.

Shaked, "Bu böyle birkaç kişinin eylemi değil, örgütlenmiş hale geldiler artık. Resmen terör örgütü haline geldiler ve bunların eylemleri, İsrail devleti içindeki Yahudi ve Arapların ilişkilerini bozabilir" uyarısında bulundu.

Shaked, İç Güvenlik Örgütü Şin Bet'in bunlarla mücadele edecek imkanının bulunduğunu, örgütteki Yahudi dairesinin çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Kaynak : https://www.internethaber.com/yahudi-teroristler-ortaligi-karistirdi-375647h.htm?interstitial=true#ixzz1ZnzDUKtK