
Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Müdürü ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gazi Uçkun, Türkiye`de özel dedektife çok büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, "Ülkemizde 1994 yılında özel dedektiflik ile ilgili yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Meclis`e iade edildi. O günden bu yana bu konu ile ilgili bir çalışma yapılmadı. Ülkemizde özel dedektiflik deyince sadece magazinel olaylar, eş takipleri akla gelmekte. Oysa Avrupa ve ABD`de pek çok alanda özel dedektifler kullanılıyor.Meclis`imiz özel dedektiflikle ilgili yasa hazırlığında. Bu çalışmalarda ben de yer aldım. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde yasa Meclis`ten geçecek. Biz de özel güvenlik bölümü öğrencilerimize seçmeli olarak özel dedektiflik derslerini koyduk. 2 yıllık fakültemizde özel dedektifin sahada kullanacağı elemanlar olan araştırma takip uzmanlığını öğreteceğiz. Bu öğrencilerimiz 4 yıllık fakülteleri bitirdiğinde özel dedektif olabilecek. Saha elamanları adliyelerden sınır güvenliğine, bankalardan sigortaşirketlerine kadar pek çok araştırma elamanı ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlarda görev yapabilecek. Örneğin TMSF 10 yıl boyunca hesaplarında para unutan vatandaşların paralarına el koyuyor. Bu konu ile ilgili çalışma yapan Özel Dedektifler Derneği, 3 bin 500 dolayındaki hesabın sahiplerini tek tek arayarak mudilere ulaştı. Bir bankada 160 bin eurosu olan bir vatandaş, hesabındaki parayı unutmuş. Özel dedektifler şahsa ulaşıp evine 200 metre uzaklıkta bulunan bankadaki parasını hatırlattı. Bu sadece küçükbir örnek. Günümüzde pek çok işi özel dedektifler yapabilir. Çıkacak yasa ile üniversite mezunu özel dedektifler ve araştırma takip uzmanları yetiştireceğiz" dedi.
Doç. Dr. Gazi Uçkun, Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü`nde 2004 yılından beri eğitim ve öğretim yapıldığını, tamamına yakını istihdam edilen yaklaşık bin 500 mezun verdiklerini ve her yıl 320 öğrenci mezun ettiklerini, bunların yüzde 30`unun bayan olduğunu söyledi. Uçkun, çıkacak yasa ile birlikte özel dedektiflerin bilgiye ulaşmasında kolaylıklar sağlanacağını, Türkiye`de 20 dedektiflik şirketinde 150 özel dedektif bulunduğunu sözlerine ekledi.
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü`nde eğitim gören erkek ve bayan öğrenciler, yakın dövüşten yakın korumaya kadar pek çok branştan öğretim görevlilerinden uygulamalı eğitim alıyor.