Yeşilay Genel Başkanı Mardin`de

Yeşilay Derneği Genel Başkanı Muharrem Balcı, üç ay önce kurulan Yeşilay Şubesi`ni açmak üzere Mardin`e gelerek sigara bırakan vatandaşlara üyelik sertifikası verdi.

Yeşilay Genel Başkanı Mardin`de
Belediye Meclis Salonu`nda düzenlenen sertifika töreninde bir konuşma yapan Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı, şans oyunlarını teşvik etmenin yanında 18 yaşından küçüklere uyuşturucu, alkol ve sigara satışlarının önüne geçemediği gerekçesiyle devlet mekanizmasını eleştirdi. Türkiye`de 11 dalda şans oyunları adı altında devlet eli ile kumar oynatıldığını ifade eden Balcı, "Anayasa`mızın 58. maddesinde, `Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötüalışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır` açıklaması var. Ama devletimiz ne yazık ki kendi eliyle gençlerimizi bu bataklığın içine çekiyor. İsmi okullara verilen alkollü içki üreten firmaların sponsorluk anlaşmalarının feshedilmesi gerektiğini defaten başta Başbakan Erdoğan olmak üzere bütün bürokratlara bildirdik. Alkol reklamları görsel basında yasak, yazılı basında serbest. Böyle bir şey olabilir mi? Bu gazeteler evlerimize girmiyor mu? Sözde, `18 yaşından küçükleresigara ve alkol satılmaz, şans oyunları oynatılmaz` deniliyor. Ama bunların hepsi kağıt üzerinde kalıyor. Sigaraya başlama yaşı 10`a düşmüş. Bütün bu suçlardan sadece uyuşturucunun cezai müeyyidesi var, ne alkolün ne de sigaranın cezası var. Geçtiğimiz bayramda trafik kazasında 180 kişi öldü, herkesin gündemine geldi ama sigaranın zararlarından dolayı haftada 328 kişi ölüyor, kimse bunu umursamıyor. Bunun ne terörle ne de trafik kazası ile bir izahı yok. Bugün kumar olan şans oyunlarının çekilişi, devlettelevizyonu olan TRT`de yapılıyor. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Devlet kendi eliyle adeta kumar oynatıyor. Eskiden, `Her kötülüğün anası alkoldür` derdik. Aslında bunu şu şekilde değiştirmemiz lazım. Bütün kötülüklerin anası devlettir. Çünkü devlet istese bütün sorunların önüne geçebilir" ifadelerini kullandı. "OKUL İSİMLERİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR" Türkiye`de 45 okulun Milli Piyango ismini taşıdığını ve 20 spor okulunun çatısında Efes Pilsen reklamı olduğunu belirten Balcı, yıllardır bir kısım okullarda bira reklamları yapılmasına sebep olanların artık mahkemelik olmasını istediklerini söyledi. Balcı, "Yıllardır okullarımızın tabela ve duvarlarını süsleyen bu kötü örnekleri dernek olarak ülkenin gündemine taşıyarak ilgililerin dikkatini çektik. Milli Piyango ismi taşıyan okulların isminin değişmesi için dava açtık. Davalar devam ediyor" şeklindekonuştu.

Konuşmanın ardından, Mardin`den Yeşilay`a gönüllü olarak üye olanlara sertifikaları Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ve Yeşilay Genel Başkanı Balcı tarafından verildi.
Kaynak: İHA