Sağlık Çalışanları Depremde Ailelerini Unutup Vatandaş İçin Koştu

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Prof.

Dr. Ali Coşkun, Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki şiddetli depremin ardından, ilk 15-20`nci dakikalarda da bölgedeki sağlık çalışanlarının görevlerinin başında olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımız ailesine koşmuyor, evinin etrafında dolanmıyor, eşyasının başında durmuyor, hastanesine koşuyor. Bunlar her yerde kolay görülebilecek şeyler değil.” dedi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Coşkun, Cihan Haber Ajansı (Cihan)`na sağlık personelinin depremle ilgili çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Coşkun, “İlk 15 ila 20. dakikalarda deprem bölgesinde sağlık çalışanları derhal çalışmaya başlamıştı. Özellikle Erciş’te, hastane müdür yardımcısı hemşiredir. Arkadaşımız evinde depremi yaşadığı zaman evi de hastaneye uzak olmasına rağmen diyor ki; ‘Derhal kendimi dışarı attım, refleks olarak hastaları tahliye etmek için hastaneye koştum. Soluk soluğa oraya geldiğimde baktım ki; tahliye edilenler zaten çıkmışlar (evi uzak olduğu için), yakında olanlar zaten yardım ediyorlar. Hemen çaprazda toplum sağlığı merkezi var. Orada sağlık yardımına başlamıştık.’ Tüm branştan doktorlarla birlikte, hastanenin başhemşiresi de orada. Aktif olarak görev başında. Önce hastanelerine geliyorlar, ailesine koşmuyor, evinin etrafında dolanmıyor, eşyasını başında durmuyor, belki içeride parası varsa parasının başında durmuyor, hastanesine koşuyor. Bence bunlar her yerde kolay görülebilecek şeyler değil.” diye konuştu.

Yereldeki bu anlayışın, merkezde de hâkim olduğunu kaydeden Coşkun, deprem haberini aldığında dershaneye götürmek için birlikte olduğu kızını, bulundukları yerde bırakarak derhal bakanlığa geldiğini söyledi.
Depremin ardından, kriz yönetimi olarak Van’ın çevre illerinin alarm durumuna geçirildiğini hatırlatan Coşkun, “Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 112 personellerini araçlarıyla birlikte bölgeye gönderdik. Suya düşen taşın halkaları gibi, önce civar iller, akabinde Diyarbakır, Erzurum, İç Anadolu’nun illeri, sonuç İstanbul’a kadar. Şu anda orada İstanbul ekipleri çalışıyor. Onu değiştirip, İzmir ekibini göndereceğiz. Yani Türkiye’de ekipleri değiştirdiğimizde 81 ilin 80’i buraya yardım etmiş olacak. Bu kardeşliğin, dayanışmanın ne olduğunu ortaya koyma açısından çok önemli.” şeklinde konuştu.
Bölgeye yaklaşık 1710 sağlık personeli sevk edildiğini aktaran Coşkun, “Bunların 711’i UMKE personeli. Geri kalanı da 112 sağlık personeli. Bu sayı istirahat halindeki o bölgede çalışan sağlık personelini ikame eden ve mevcut kurtarma ve ilk yardım müdahalelerini yapan personelin totalidir.” diye konuştu.

"BİZ DİNLENİN DESEK DE ÇALIŞIYORLAR"
Sona eren enkaz arama çalışmaları ile birlikte yavaş yavaş personeli azaltmaya başladıklarını bir taraftan da mevcut personeli değiştirmeye yöneldiklerini söyleyen Coşkun, “Yerel personelde çok özverili insanlar var. Bölgede çalışan sağlık personelini kastediyorum. Mesela medyaya mal olduğu için isim veriyorum, Ayşegül Hanım. Yine hastane müdür yardımcısı olan hemşire kökenli personelimiz, başhemşiremiz. Bunlar aktif olarak halen orada çalışıyor. Biz onlara çalışmayın, dinlenin desek de çalışıyorlar. Çünkü onlar kendilerinin yaslarını erteliyorlar kendi tabirleri ile. Böyle istekli personeli görev dışı bırakmak da olmaz.”dedi.

"HAVA AMBULANS YOLUYLA 103 TRANSFER OLDU"
Bölgeye gönderilen ambulans sayısında 209’a ulaştıklarını söyleyen Coşkun, “Bu rakam pik yaptığı rakam. Pik yaptıktan sonra azalma süreci başlıyor. Bunun haricinde bölgeye UMKE araçlarını da gönderdik. Her enkazın başına bir ekibimizin olmasını amaçladık.” dedi.
Coşkun, Van depreminde arama kurtarma ekipleri ile UMKE ekiplerinin olması gerektiği gibi koordineli hareket ettiğini vurguladı.
Sağlık alanında oldukça iyi bir lojistik destek sağlandığını aktaran Coşkun, şöyle devam etti: “Hava ambulans yoluyla 103 uçuş var. Bunların içinde bazılarında çoklu taşımalar da var. Bunlardan 60’ı Sağlık Bakanlığı araçları ile taşınmış, onun haricinde Türk Hava Yolları, Türk kuşu uçakları ve askeri helikopter ile de hava yoluyla tahliyeler gerçekleştirildi. Bu rakamlar, Perşembe günü akşam itibariyle olan rakamlar.”

"YARALILAR VAN DIŞINDA TOPLAM 13 İLDEKİ HASTANELERE SEVK EDİLDİ"
Aynı tarihli verilere göre 2 bin 555 enkaz temaslı yaralı bulunduğunu aktaran Coşkun, “Toplam yatan hasta sayısı 642. Bunların dağılımına bakıldığında; Van’da 325, Ağrı’da 47, Iğdır’da 5, Erzurum’da 56, Ankara’da 41, Elazığ’da 25, Diyarbakır’da 48, Muş’ta 15, Bitlis’te 68, Siirt’te 2, Bingöl’de 1, Batman’da 7, İzmir’de 2 hasta. Bunlardan tedavisi biten, durumu kritik olmayanlar taburcu ediliyor. Bu total çerçevedir. Ayrıca 212 ameliyat yapılıyor. Yoğun bakımda tedavi alan hasta sayısı ise 91.” diye konuştu.
Coşkun, Van’dan kara yolu ile diğer illere sevk edilen vaka sayısının ise 252 olduğunu kaydetti.
Bölgede aynı zamanda 13 psikolog, 14 de çevre sağlığı teknisyenin görev yaptığını belirten Coşkun, “Şu an için 113 uzman hekim bulunuyor.” dedi.
Bölgede köy ve mezralara yönelik 9 adet gezici sağlık aracının da çalıştığını aktaran Coşkun, “Bunlar ayaktan muayene ve tedavi ile ilgileniyor. Ayrıca iki adet gezici diş kliniği hizmet veriyor. Türk Eczacılar Birliği tarafından 2 adet seyyar eczane de hizmet sunuyor.” şeklinde konuştu.