Kurtuluş savaşı'ndaki fedakarlığı Erzurum havalimanında anlatılacak

Muharrem Aksakallı - Kurtuluş Savaşı'nda kendi imkanlarıyla aldığı uçakları Türk ordusuna hediye eden Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan'ın anılması amacıyla aynı ölçülerde yapılan uçak Erzurum Havalimanına asılacak.

Kurtuluş savaşı'ndaki fedakarlığı Erzurum havalimanında anlatılacak
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Demirbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Bingür Sönmez'in önerisi ve maddi destekleriyle harekete geçildiğini belirterek, Kurtuluş Savaşı'na kendi imkanlarıyla önemli bir destek sağlayan Nafiz Kotan adına böyle bir projede yer almaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Demirbağ, Erzurumlu Nafiz Kotan'ın kendi maddi olanaklarıyla aldığı 6 adet savaş uçağının Kurtuluş Savaşı'nda başarıyla kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde verdiği bir konferans sırasında böyle bir uçak yaptırmak istediğini söylemiş. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği üyelerimiz de tesadüfen o gün orada bulunuyorlarmış. Uçağın bir şekilde yapılırken destek verileceği konusunda Bingür hocayla görüşmüşler ve daha sonra projenin ne kadar olacağı konusunda, biz emek olarak destek verirken, onlar da mali olarak projeye destek vereceklerini belirttiler. Proje böylelikle hayata geçirilmiş oldu. 12 metre kanat genişliği olan uçağımız o dönem alınan uçaklarla aynı boyutta yapıldı."

-Doktordan avukata, mühendisten yönetmene birçok çalışan görev aldı-

Demirbağ, uçağın yapımında farklı meslek kollarından birçok üyenin görev yaptığını belirterek, "Projemizde doktordan avukata, mühendisten yönetmene birçok çalışan görev aldı" dedi.

Projede görev alanların hiçbir ücret talep etmeden tamamen gönüllü olarak çalıştıklarını ifade eden Demirbağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projemizde çalışan arkadaşlarımız büyük özveriyle hareket etti. Maddi katkı sunmadık ama emeğimizi ortaya koyarak 6 aylık sürede bu uçağı ortaya çıkardık. Bu uçağın yapımında benimle birlikte düzenli olarak birçok dernek üyemiz çalıştı. Bunlar emek işi. Çalışanlarımız arasında yönetmenler var, avukatlar var, doktorlar var. Herkes bu projenin bir şekilde ucundan tuttu."

Demirbağ, projenin bitirilmesi öngörülen süresinin 4 ay olduğunu ifade ederek, "Fakat bu bir prototip olduğu için projeler yoktu. Daha sonra gerekli projelerin hazırlanmasıyla birlikte uçağı yapmaya başladık. Sonunda da tamamladık" diye konuştu.

-Uçak Kadıköy'de bir arka bahçede yapıldı-

Demirbağ, uçağın İstanbul'da Kadıköy'de bir evin arka bahçesinde yapıldığını belirterek, "Her gelen 'bu buradan nasıl çıkacak, çıkacak mı, çıkacaksa nasıl olacak' diye soruyordu ama başardık ve geçtiğimiz çarşamba günü uçağı çıkardık" dedi.

Uçağın geçen cuma günü tırla Erzurum'a getirildiğini bildiren Demirbağ, şunları kaydetti:

"Ardından hafta sonu hemen çalışmalara başlamayı planladık. Ama burada hac kafilesi olduğundan, onları rahatsız etmemek için gitmelerini bekledik. Sonra da hemen montajına başladık. Biz montajı bitirdikten sonra arkadaşlar havalimanı binasının tavanından uçağı asacaklar. Yarın asılması planlanıyor. Biz yapımından sorumluyuz, onlar da asılmasından. Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Bu projenin bir amacı var. Erzurumlu Nafiz Kotan, o dönemdeki adıyla Erzurumlu Nafiz Bey çok büyük mücadelelerle bu uçakları almış. Böyle bir davranışın hatırlanması çok anlamlı. Yani o günün maddi olanaklarıyla bugünün maddi olanaklarını denk tutarsanız Nafiz Kotan o dönemde ordumuza 6 tane F-16 hediye etmiş diyebiliriz. Bir de savaş dönemi olduğu için yurt dışından bir şey almak kolay değil. Yani uçak almak için parayı veriyorsunuz ama onlar getirmiyorlar. Nafiz Kotan bir tüccar olduğu için yurt dışına mal satmak ve almanın zorluklarını ve yöntemini çok iyi bilen, Kurtuluş Savaşı'na destek verecek bir uçak satın almayı başaracak kadar da yetenekli birisiymiş. Ne mutlu ki onun bu projesinde biz de yer aldık."