Dünyanın En Büyük İslami Bankası Suudlu El Raji Grubu Oldu

Suudi Arabistan merkezli El Raji grubunun 2010 sonu itibariyle dünyanın en büyük İslami bankası ünvanını koruduğu bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nden dört banka da ilk 10’a girmeyi başardı.

Beyrut merkezli Arap Bankaları Birliği tarafından hazırlanan rapora göre geçen yıl sonu itibariyle El Raji grubunun kontrolündeki mal varlıklarının değeri 49.2 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın Arap bölgesindeki İslami bankaların kombine mal varlığının beşte birine yaklaştığı kaydedildi.

Benzer şekilde 2009 sonunda da birinci sıraya yerleşen El Raji’nin mal varlıkları bir yıl içerisinde dört milyar dolarlık artış gösterdi.

Sıralamaya göre El Raji’yi 2010 sonu itibariyle mal varlığı 43.7 milyar doları bulan Kuveyt Finans House takip etti. Kuveytli firmanın mal varlıkları 2009’da 39 milyar dolara yaklaşmıştı.

Üçüncü sırada 24.5 milyar dolarlık mal varlığı ile Dubai İslami Bankası (BAE) geldi. Ardından 20.5 milyar dolar ile Abu Dabi İslami Bankası (BAE), 15.8 milyar dolar ile Bahreynli El Bereket Grubu ve 14.2 milyar dolar ile Katar İslami Bankası geldi.

Sıralamada yedinci Katarlı El Reyyan (9.5 milyar dolar), sekizinci Emirlikler İslami Bankası (8.9 milyar dolar), dokuzuncu Suudi El Cezire (8.8 milyar dolar) ve onuncu Kuveytli El Ehli United Bankası (8.5 milyar dolar) oldu.

İslami bankalar raporunda en büyük sermayeye yine El Raji’nin sahip olduğu kaydedildi. Bankanın 2010 sonu itibariyle sermayesi 8.08 milyar dolara ulaştı. Diğer bankaların sermayeleri şöyle oldu: Kuveyt Finans House (4.3 milyar dolar), Dubai İslami Bankası (2.6 milyar dolar), Katar İslami Bankası (2.5 milyar dolar) ve Abu Dabi İslami Bankası (2.2 milyar dolar).

Kâr oranında en iyi performansı 2010’da 1.8 milyar dolar ile yine El Raji gösterdi. Bu miktar tüm İslami bankaların toplam kâr miktarının neredeyse yarısını buldu.

Raporda, İslami bankaların kombine kârının 3.8 milyar dolara, depozitlerin 175 milyar dolara, kredi ve borçların da 150 milyar dolara ulaştığı belirtildi.