Nallıhan Çömlektepe Kazılarında Tunç Dönemine Ait Atölyeler Bulundu

Ankara’nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan beldesi Çömlektepe mevkiindeki kazı çalışmalarında eski Tunç dönemine ait küçük atölyeler ve küçük işlikler bulundu.

Nallıhan Çömlektepe Kazılarında Tunç Dönemine Ait Atölyeler Bulundu


Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan, Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Gökhan Arıcı ve Kültür Turizm Bakanlığı arkeologlarından oluşan heyet kazı çalışmalarını yerinde inceledi.


Nallıhan ve çevresinin İpekyolu üzerinde olması yanı sıra çok daha eski yerleşim yerleri olduğunu söyleyen Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, “Park Termik maden sahası içinde kalan Çömlektepe’nin, eski Tunç dönemine (MÖ 2000-3000) ait, küçük atölyeler ve küçük işliklerin bulunduğu yaşam alanı olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.” dedi. Yaklaşık 985 rakımlı Çölektepe’nin tepe kısımları tesviye edilerek kullanılmış olabileceğini söyleyen Kaymakam Demirayak, 20 gündür devam eden kazı çalışmalarının yaklaşık 40 gün daha devam edeceği bilgisini verdi.


Çıkan buluntulara bakıldığında bu dönemin karakteristik özelliklerini gösteren çeşitli boy ve tipte pişmiş toprak kaplar, tezgah ağırlıkları (ağırşak), taş aletler, baltalar, kesiciler ve ezgi taşları olduğunun görüldüğünü aktaran Demirayak, aynı zamanda mimari olarak da taş döşeli, taş üzerine kerpiç yapılması suretiyle bölünmüş odacıklar ve işlikler ortaya çıktığını belirtti.