Gümüşhane’de Pestil-köme Üretimi Kursu Alan 40 Kadın Sertifika Aldı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından SODES kapsamında düzenlenen “Pestil-Köme Üretim Sektöründe Kadın Eli” projesi sona erdi.

Gümüşhane’de Pestil-köme Üretimi Kursu Alan 40 Kadın Sertifika Aldı
Projeye katılan 40 işsiz kadına törenle sertifikaları verildi.GTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen törene Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, GSTO Başkanı İsmail Akçay, oda yönetim kurulu üyeleri, davetliler ile kursiyerler katıldı.Törende proje ile ilgili bilgi veren GTSO Başkanı İsmail Akçay, pestil ve köme sektörünün hızlı büyümesinin kalifiye eleman sıkıntısını da beraberinde getirdiğini belirterek bu proje ile bu ihtiyaca bir nebze karşılık verdiklerini, kadınların sosyal yaşam içinde kendilerine yer edinmeleri ve toplumda kadın istihdamına bakışın olumlu yönde değişmesine katkı sağladığını söyledi.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda ise geleneksel olarak üretilen ürünlerin kendi bilgileri ile büyüklerden alınan tekniklerle gerçekleştirildiğini belirterek her işin ilmine ve fennine göre üretimin de ayrı bir teknik olduğunu söyledi. Artık ürünlerde sadece kalite aranmadığını “toplam kalite” denilen bir anlayışa geçildiğinin altını çizen Mayda, toplam kalite ile üretimin her alanında ve pazarlamada üst kalite beklendiğini söyledi.

GTSO’nun daha iyiyi bulma konusunda öncülük yaparak Gümüşhane’nin milli ürünü olan pestil ve kömenin işin ilmine ve fennine uygun şekilde üretilmesi için ara eleman yetiştirmeye yönelik düzenlediği eğitim programını öven Vali Mayda, “Eğitim toplumun bütün kesimlerinde ve hayatın bütün aşamalarında olmak durumunda. Diğer sivil toplum örgütlerimizden de bu şekilde gayretler bekliyoruz. Artık kamu yanında özel sektörde bu alana girdi, söz sahibi ve katkıda bulunuyor. Bu program netice itibarı ile hem kursiyerlerimize istihdam noktasında hemde işletmelerimizde kaliteli eleman sağlamaktadır. Biz iki amacı bu suretle birlikte gerçekleştirmiş durumdayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Törende daha sonra 1 Aralık 2010 tarihinde başlayan ve 64 saat girişimcilik eğitimi, 64 saat hijyenik gıda eğitimi, 64 saat kişisel gelişim eğitimi, 64 saat pestil-köme yapımı eğitimi ve 64 saat pestil köme üreticilerinin yanında staj yapan kadınlara sertifikaları verildi.

Öte yandan ildeki 20’ye yakın pestil-köme üreticisinden hiçbirisinin davet edildikleri halde törene katılmayışı da dikkatlerden kaçmadı.
Kaynak: İHA