`otomotiv Sektöründe Ötv Artışının Olumsuz Etkileri 2012 Yılında Görülecek`

Otomotiv dünyasının devlerini buluşturan 7.

`otomotiv Sektöründe Ötv Artışının Olumsuz Etkileri 2012 Yılında Görülecek`
İzmir Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar Fuarı (İzmir Autoshow) açıldı. İZFAŞ tarafından Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Ege Otomotiv Derneği (EGOD)`nin destekleriyle İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda törenle başlayan fuar, ODD`nin kararıyla bundan sonra çift sayılı yıllarda İstanbul, tek sayılı yıllarda ise İzmir ve Ankara`da düzenlenecek. 30 Ekim 2011 tarihine kadar devam edecek fuarda hibrit, elektrikli ve son model otomobillerin yanısıra 1960 ve 1970’li yılların klasikleri de görücüye çıkıyor. Açılışta konuşan ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, ÖTV artışının otomotiv pazarı üzerindeki olumsuz etkilerinin, 2012 yılında daha fazla görüleceğini söyledi.

Açılış törenine CHP Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, İZFAŞ Genel Müdür Vekili Ali Rıza Gülerman, EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ ve ODD Genel Koordinatörü Erce katıldı. Burada konuşan Erce, 2009 yılında 35 bin kişi tarafından ziyaret edilen ve 24 bin metrekare alanda düzenlenen fuarın, sektöre enerji vermesinin yanında bütün markaların müşteriyle buluşmasını ve sektörün geniş kitlelere tanıtımını sağladığını belirtti. İzmir`in, otomotiv pazarı açısından ülkenin en önemli şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Erce, Ege Bölgesi`nin de Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 10`unu teşkil ettiğini vurguladı. Sektörün 2010 yılı toplam iç pazar satışlarının 793 bin adete ulaştığını, bununla Türkiye`nin Avrupa ülkeleri otomotiv satış sıralamasında altıncı, otomobil satış sıralamasında yedinci ve hafif ticari araç satış sıralamasında ikinci konumuna yükseldiğini ifade etti. Koordinatör Hayri Erce, 2011 Ocak-Eylül dönemi toplam otomotiv pazarının 635 bin 662 adet olduğunu kaydederek, “Bu artış, geçiş süreci olmaması nedeniyle stok yönetimi açısından ciddi zorluk ve ek maliyet getirecektir. Ani değişiklikler, dış yatırımcılar açısından da belirsizlik ve endişe doğuracaktır. ÖTV artışının otomotiv pazarı üzerindeki olumsuz etkilerinin, 2012 yılında daha fazla görüleceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu. Erce, vergilendirmenin çevre etkileri gözönüne alınarak Avrupa ülkelerindeki örnekler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasına ve araç parkının gençleştirilmesine ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

EGOD Başkanı İduğ ise İzmir`in yatırıma ve yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu, fuarın bu anlamda büyük avantajlar sağladığını ifade etti. Otomotiv sektörünün gelişimi için yetişmiş insan gücünün önemine değinen İduğ, ``2012 Nisan ayında İzmir`de, 850 kişinin istihdam edileceği bir otomotiv yatırımı yapılacak. Nitelikli eleman yetiştirmek için eğitim çalışması yürütüyoruz.`` dedi.

Başkan Vekili Aydoğan da otomotiv ve yedek parça üretiminde İzmir’in, Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Bunda coğrafyanın, ikliminin, liman şehri olmasının ve yetişmiş insan kaynağının etkili olduğunu vurguladı. Toyota Türkiye Pazarlama Dış İlişikler Müdürü Ziya Burnaz ise stantları gezerken yaptığı açıklamada, ODD`nin aldığı karar doğrultsunda fuarın çiftli yıllarda İstanbul’da, tekli yıllarda ise İzmir ve Ankara gibi illerde açılacağını bildirdi.

Bu yıl 78 firmanın katıldığı İzmir Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar Fuarı`nda Chery, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Isuzu, Iveco, Mercedes, Nissan, Peugeot, Porsche, Renault, Skoda, Ssangyong, Tata, Toyota, Otokar ve Volkswagen gibi dünyanın önde gelen markaları yer alıyor. Ağır ticari araçlar ve otomotiv yan sanayi ürünlerinin de sergilendiği fuarda, klasik arabalar da büyük ilgi görüyor.