Öğrenci yurdu mezar oldu

Depremde en ağır fatura Erciş'e çıktı. 59 kişinin yaşamını yitirdiği ilçede 500 vatandaş da yaralandı. Çok sayıda binahasar görürken, bir öğrenci yurdu yıkıldı

Van‘da şiddetli deprem (Son Detaylar)

Depremin en büyük hasara yol açtığı Erciş İlçesi’nde 20-25 bina yerle bir olurken, yatılı öğrencilerin kaldığı Cami Kebir Öğrenci Yurdu ile kalabalık olduğu belirtilen bir kahvehane yıkıldı. Deprem özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. Yurtta 130 öğrencinin barındığı, ancak binada kaç kişinin bulunduğunun belli olmadığı belirtildi.
Bir kısmı hasar gören Devlet Hastanesi, vatandaşların kendi çabalarıyla kurtardığı yaralılarla dolup taştı.

Tek hastane var o da hasarlı
Van-Erciş Karayolu’nda 3 yerde çökme meydana geldi. Bu çökmeler nedeniyle karayolunda ulaşımın güçlükle yapılırken hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle çok sayıda yaralı askeri helikopterlerle bölgedeki diğer hastanelere nakledildi. İlk belirlemelere göre ilçe merkezinde ölü sayısı 59’u, yaralı sayısı 500’ü buldu.

Bazı camilerin de minarelerinin yıkıldığı ilçede, arama kurtara çalışmalarının zor şartlar altında sürdüğü kaydedildi.
Depremin ardından Van Ferit Melen Havaalanı’nın da hasar gördüğü öne sürüldü. Ancak daha sonra gelen bilgilerde artçı sarsıntılar nedeniyle inişlere izin verilmediği, uçakların başka alanlara yönlendirildiği belirtildi.
Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, “Çok sayıda bina yıkıldı, çok sayıda ölümüz ve yaralımız var. Anlatılacak gibi değil, çok korkunç bir sarsıntıyla kendimizi dışarıya attık. Her yer toz duman içerisindeydi. Binalar yıkılmıştı. Hastaneler çok yoğun. Araç sıkıntısı çekiyoruz. Acil yardım bekliyoruz. Çevre illerden çok acil yardım bekliyoruz. Şehir merkezinde bile çok yıkıntı olduğuna göre köylerde bu sayı çok fazladır. Çok acil çadır, sağlık ekibi ve kurtarma ekibi istiyoruz. İmkanlarımız kısıtlı. Fazla ambulansımız yok. Bir tane hastanemiz var, o da hasarlı şu anda. Sağlık ocakları da yeterli değil. Çünkü çok sayıda yaralı ve ölü var” dedi.
Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser de NTV’ye bağlanarak “Onlarca çok katlı bina yıkıldı. Ayakta olanlar da yıkılmak üzere. Hastane hasarlı. Bir bölümünde hasar var diğer bölümü hizmet vermeye çalışıyor. Ambulans hizmeti yetmiyor. İnsanlar moloz yığınları altında can çekişiyor. Sesler geliyor. Kimseye ulaşamıyoruz. Caddeler üzerindeki çoğu binalar yıkılmış. İki otel yıkılmış, öğrenci yurtları yıkıldı. Her yerde 30-40 kişi insanlar enkaz başında” açıklamasını yaptı.