Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü

Libya Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) yetkilileri, devrik lider Muammer Kaddafi'nin bugün memleketi Sirte'de öldürüldüğünü açıkladı.

Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü
Bağımsız kaynaklardan resmi teyit henüz gelmedi ancak AFP, Kaddafi yakalandıktan sonra cep telefonu ile çekildiğini söylediği bir görüntü yayınladı. Daha sonra el Cezire televizyonu, Kaddafi'nin cesedinin görüntüsünü verdi. Uluslararası yayın kuruluşları, UGK yetkililerine dayandırdıkları haberlerde Kaddafi'nin öldürüldüğünü duyurdu. UGK Başkan Yardımcısı Abdül Hafız Ghoga, Kaddafi'nin öldürüldüğünü teyit etti. Yapılan açıklamalara göre, NATO güçleri, içinde Kaddafi'nin de bulunduğu konvoya bir hava saldırısı düzenledi.

UGK güçleri de konvoya ulaştıklarında Kaddafi'yi ağır yaralı olarak ele geçirdi. UGK yetkililerine göre, bacağından ve kafasından yaralanan Kaddafi, ambulansla götürülürken yolda hayatını kaybetti. Bir başka iddiaya göre ise Kaddafi bir kanalizasyon borusunun içinde saklanırken bulundu ve UGK güçleri ile girdiği silahlı çatışma sonucunda öldü. Kaddafi'nin yakalanırken, "Beni vurmayın! Beni vurmayın" dediği de yayılan iddialar arasında.

Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü

AFP/Getty Images ajansları da Kaddafi'nin yakalanma anına ait olduğunu öne sürdüğü bir fotoğraf servis etti. UGK askeri kanadının sözcüsü, söz konusu fotoğrafın Kaddafi'ye ait olduğunu ve yakalanması sırasında cep telefonuyla çekilen bir videodan alınmış olduğunu açıkladı.

KADDAFİ'NİN CENAZESİ MİSRATA'DA

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin cenazesinin Misrata'ya getirildiği bildirildi. AA muhabirinin Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinden aldığı bilgiye göre Sirte'de öldürülen Kaddafi'nin cenazesi ile sağlık durumları henüz belli olmayan iki oğlu Seyfülislam ve Mutassım, Misrata'ya getirildi. UGK'nin kısa süre içinde konuyla ilgili basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Başkent Trablus'un Şüheda meydanında toplanan Libyalılar yeni Libya bayraklarıyla sevinç gösterileri yapıyor. UGK milisleri yeni zaferi kutlamak için uçaksavarlarla havaya ateş açıyor.

Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü


Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü

Kaddafi memleketi Sirte'de öldürüldü

Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) yetkilisi Abdül Mecid, Muammer Kaddafi’nin başından ve her iki bacağından yaralı vaziyette ele geçirilmesinin ardından hayatını kaybettiğini doğruladı. UGK yetkilileri, Kaddafi’nin Sirte yakınlarında NATO saldırısından kaçmaya çalıştığı sırada vurulduğunu ve yakalandığını ifade etti. Yetkililer, Sirte’de bir delikte saklanan Kaddafi’nin "Vurmayın, vurmayın" diye bağırdığını da kaydetti. Öte yandan ABD, Kaddafi’nin ele geçirildiğini henüz doğrulamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Beth Gosselin, Kaddafi’nin yakalanmasıyla ilgili haberleri gördüklerini, ancak henüz bunu doğrulayamayacaklarını ifade etti.

TRABLUS'TA SEVİNÇ GÖSTERİLERİ YAPILIYOR


Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin yakalandığı haberleri başkent Trablus'ta büyük sevinç dalgasına yol açtı.

Libyalılar sokaklara döküldü, yeni milli marşlarını söylüyor. Başkentin merkezinde toplanan binlerce kişi zaman zaman tekbir getirerek, Kaddafi'nin yakalanmasından duydukları sevinci ifade ediyor.

YAKALANMA SÜRECİ BÖYLE GELİŞTİ


Libya’da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana olayların gelişimi şöyle oldu:

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel’in tutuklanması Bingazi’de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi’nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata’nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi’ye karşı yaptırım kararı aldı.

5 Mart: Bingazi’de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya’nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi’nin ordusundan korunması amacıyla askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi’ye bağlı askerlerin Bingazi’ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya’nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO’nun Trablus’taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi’nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus’a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi’nin Trablus’taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi’nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir’e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya’daki geçiş yönetimi, Paris’te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42.

yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus’a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi’nin oğlu Sadi’nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus’ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.

15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya’yı ziyaret etti.

16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya’da Trablus ve Bingazi’yi zeyaret ederek, Libya’nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya’nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Libya Büyükelçisinin Libya’ya döneceğini açıkladı.

21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi’ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha’nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid’deki direniş devam etti.

25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.

27 Eylül: NATO, UGK’nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi’nin oğlu Mutasım, Sirte’den kaçmaya çalışırken yakalandı.

13 Ekim: UGK güçleri, Sirte’nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus’ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus’un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi’nin son kalelerinden biri olan Beni Velid’in de düştüğü ilan edildi. Suriye’deki bir televizyon kanalı, Kaddafi’nin oğlu Hamis’in 29 Ağustos’ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.

20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi’nin memleketi ve son kalesi olan Sirte’ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.