Yılmaz Güney Film Festivali`nde Yarışacak Filmler Belli Oldu

Batman Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Yılmaz Güney Film Festivali`nde, ödül için yarışacak filmler Belediye Başkanvekili Serhat Temel tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

Yılmaz Güney Film Festivali`nde Yarışacak Filmler Belli Oldu
40 filmin başvurusunun alındığı Kürtçe kısa film kategorisinde finale 15-21 filmin kabul edildiği belgesel film kategorisinde ise ön eleme jürisinden 10 film geçerek birincilik için yarışma hakkı kazandı. Batman Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Yılmaz Güney Film Festivali`nde ödül için yarışacak finalist filmler Belediye Başkanvekili Serhat Temel tarafından belediye meclis salonunda düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulurdu. Son başvuruları 2 hafta önce alınan festivalin Kürtçe kısa film ve belgesel film kategorilerinde yarışan filmleri değerlendiren ön eleme jürisi, 40 başvurunun alındığı Kürtçe kısa film kategorisinde finale 15, 21 filmin kabul edildiği belgesel filmkategorisinde ise ön eleme jürisinden 10 film geçerek birincilik için yarışma hakkı kazandı. Filmler, en iyi filmlerin değerlendirilmesi için ana jüri komitesine gönderildi. Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Tuğyıldız ve Hamza Ayiş`in de hazır bulunduğu basın toplantısında ön eleme sonuçlarını açıklayan Başkan Vekili Serhat Temel, 14 - 19 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6 günlük festival programı için hazırlıklar devam ettiğini söyledi. Dereceye girecek filmleri belirleyecek olan ana jürikomitesinde Sırrı Süreyya Önder, Yüksel Yavuz, Nazmi Kırık, Seren Yüce ve Sevilay Demirci gibi sinemanın önemli isimleri yer aldığını kaydeden Temel, "Tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Yılmaz Güney Kısa Film yarışmasının biraz daha bu kentin gündemleşmesi açısından, bu hassasiyetle bu şekilde yapmayı uygun gördük. Biliyorsunuz geçen sene birincisini yapmıştık, bu sene ikincisini yapacağız. Geçen sene sadece kısa filmler arasında bir yarışma biçiminde gerçekleştirilmişti. Bu sene festival hem kısa film,hem belgesel hem de, film öykü olmak üzere üç dalda yapılacak. Bugün itibariyle ön eleme jürisinden geçen filimler arasından seçilecek en iyi filmler, 19 Kasım 2011 tarihinde ana jüri heyeti tarafından açıklanacak. Bu filmler ödüllendirilecek" dedi

Festivalde yarışacak filmlerin listesi: "Belgesel Filmler: Halabja (Arkam Hidou), Berivan (Aydın Orak), Annem Barış İstiyor (Aziz Çapkurt ), Evdale Zeynike (Bülent Gündüz), Sılo Qız (Bülent Boral), Rewşen (Cemil Oğuz), Bistane Zerin (Seyda Goyan), Be Wetan (Hadi Sümer ), Wir Tragen Sutik (Rindo Sur ), Camdan Köprüler (Kibar Dağlayan Yiğit) Kısa Filmler: Ölümün Rengi ( Aydın Orak ), Kesk - Yeşil ( Emin Doğan ), Bedengi (Aziz Çapkurt ), Ademin Kuyusu ( Veysel Cihan Hızar ), Toros Canavarı ( Fırat Yavuz), Pışti ilone ( Ramazan Güneş ), Bark (Ömer Çakan), Zamanın Avuçları (Ali Aktemur ), Perepara ( Bedirhan Sakçi ), Yusuf`un Rüyası (Ferit Karahan) Ya Roj Dı-Bir Günde (A.Rahman Baydemir), Provasız Göçer Hayat (Rojda Şükran Karaş), Sudan Korkan Adamlar ( Selim Akgül-Seren Gel), Pera Berhange (Arin İnan Arslan), Ali Ata Bak (Orhan İnce)." `HAYATINI YİTİREN ASKERLERİN AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM` Toplantı sırasında Hakkari`nin Çukurca ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin de konuşan Başkan Vekili Serhat Temel, "Bu sabah itibariyle biliyorsunuz Hakkari`de yaşanan ve bizi de üzen olaylar var. 24 askerin hayatını kaybettiği 18`nin yaralandığı haberleri var. Bu bizi üzmüştür. Biz çıktığımız her yerde, her platformda bu çatışmanın, bu savaşın artık bitmesi gerektiğini, Kürt sorunun çözümünün demokratik yöntemlerle olması gerektiğini dile getirdik ve bu düşüncemizde hala ısrarlıyız. İşte bu sabah yaşananbu olay, bizi daha da güçlü bir şekilde barışa ilişkin daha güçlü şeyler söylemeye yöneltmektedir. Ne olursa olsun bu 24 asker bu ülkenin evlatlarıydı. Böyle olmamalıydı diye düşünüyoruz. Bu vesileyle barış kanallarının açılması elzemdir. Bu sorunun çözüm yolunun olmazsa olmazı diyalogdur, konuşmaktır ve müzakeredir. Hayatını yitiren askerlerin ailelerine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
Kaynak: İHA