Dogalgaz Kullanırken `ventilasyon` Aletinin Üzerini Kapatmayın
Çağın en güvenilir yakıtı olarak kabul edilen doğalgazın, kurallara uygun kullanılmadığı takdirde büyük tehlikelere yol açtığı belirtilerek, doğalgazla ısınan aileler ventilasyonu kapatmamaları konusunda uyarıldı.
KARGAZ Genel Müdürlüğü Kastamonu Direktörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, doğalgazın, can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan, daha emniyetli kullanması için aboneler uyarıldı.
Açıklamada, doğalgazın yanması için gerekli havayı temin eden ventilasyon aletinin üzerinin kağıt ve benzeri şeylerle kapatılmasının ölümcül bir hata olduğu belirtildi. Ayrıca, baca temizliğine önem verilmesi de istendi.
DOĞALGAZ KULLANANLAR İÇİN UYARILAR
Doğalgazı emniyetli kullanmak için,
1. Her türlü doğalgaz işlemlerini KARGAZ’dan sertifka almış firmalara yaptırın,
2. KARGAZ’ın onayı olmadan doğalgaz tesisatınızda tadilat ve tamirat yaptırmayın,
3. Yaşadığınız ortama temiz hava sağlayan menfezleri asla kapatmayın, iptal etmeyin,
4. Bacalarınızı mutlaka kontrol ettirin,
5. Temizlik v.s gibi nedenlerle cihazları (ocakları) hareket ettirmeyin. Eğer cihazınızın yerini değiştirmişseniz mutlaka kaçak kontrolü yapınız (Kaçak kontrolü, basitçe esnek bağlantı parçasının cihazla birleştirildiği noktaya, inceltilmiş köpük sürülerek yapılabilir. Asla çakmak, kibrit gibi ateşli meddelerle kaçak kontrolü yapılmamalıdır.)
6. Doğalgaz acil servis numarası 187`dir. Sokakta, binada veya daire içinde doğalgazla ilgili koku, kaçak veya gaz kesintisi oluşması halinde bu numara aranmalıdır. Şikayetiniz 7/24 esasına göre çalışan teknik personel tarafından değerlendirlecektir.
7. Yanan cihazın bulunduğu odada uyunmamalıdır.
8. Tesisatı yapan firmalardan, görüntü ya da maliyet gerekçesiyle şartname dışı uygulamalar talep etmeyin. Unutulmamalıdır ki hiçbir bedel, insan sağlığından daha değerli değildir.
Doğalgazı ekonomik kullanmak için,
1. Doğalgaz, diğer yakıtlara göre en ekonomik yakıttır. Sadece doğalgazı seçmiş olmak bile tassarrufa geçiş demektir.
2. Doğalgazlı cihazlar, uzun ömürlü ve verimli cihazlardır, bakımları kolay ve ucuzdur,
3. Cihazlarınızın yıllık bakımları yetkili servislere yaptırılmalıdır,
4. Radyatörlerin üzerleri ve önleri (perde, mobilya, örtü, dolap v.s) kapatılmamalıdır. Radyatörlerin arkasına konacak yalıtım özellikli paneller de gereksiz ısı kaybını önleyecektir.
5. Isı kayıplarının yüzde 40’ı çatı ve duvarlardan, yüzde 15’i ise pencere ve kapılardan kaçan ısılar nedeniyle meydana gelmektedir. Bina yalıtımlarının yapılması ve kapı ile pencerelerin uygun şekilde seçilmesi ile yaklaşık yüzde 50 tasarruf etmek münkündür.
6. İnsan vücudu için 20-22 °C sıcaklık yeterlidir. Her 1°C`lık ısı artışının, yüzde 6 fazla yakıt tüketimi anlamına geleceği unutulmamalıdır. Bu kontrol, oda termostatları ve termostatik vanalar kullanılarak yapılabilir.
7. Temizlenmiş bir baca, emniyetli bir ortam sağlayacağı gibi cihazların verimli çalışmasını da sağlayacaktır.