Vali Ayvaz: İsrafın Önüne Geçmek İçin Toplumun Bilinçlenmesi Gerek
Mardin Valisi Turhan Ayvaz, israfın önüne geçmek için toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen `Global Gıda Fiyatları ve Krizden İstikrara` konulu toplantı düzenlendi. Polisevi`nde düzenlenen toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Sait Söğüt katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Turhan Ayvaz, Dünya Gıda Günü`nün amacının, insanların ve ülkelerin dünyadaki açlığa duyarlılığını ve ilgisini uyandırmak olduğunu belirtti. Vali Ayaz, "Şu anda 1 milyara yakın insan açlık ve yetersiz beslenme tehdidinden doğrudan etkilenmektedir. Bugün dünyamızda insanlığın en önemli sorunlarından biri olarak gördüğümüz açlık ve yetersiz beslenme tehlikesidir.” dedi
Açlık ve yetersiz beslenme, farklı birçok nedene bağlı çok boyutlu bir sorun olduğunu hatırlatan Ayvaz, ”Dünya nüfusundaki hızlı artış, sanayileşme ve şehirleşmenin doğal kaynaklar üzerindeki yoğun baskısı, insan hayatındaki temel dengelerin değişmesine yol açmış ve dünyanın birçok ülkesi açlık, yetersiz sağlık koşulları ve salgın hastalıklar gibi üzücü felâketlerle karşı karşıya kalmıştır. Dünya nüfusu hızla artarken tarıma elverişli araziler değişmemekte hatta azalmaktadır. Açlık ve yetersiz beslenmeye karşı kesin çözüm gıda üretiminin yeterli düzeye çıkarılması, kaynakların daha rasyonel kullanılması, israfın önlenmesi, refahın eşit paylaşımının sağlanmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması ve ihtiyaçlar, kaynaklar ve üretim arasındaki dengenin korunabilmesidir. Mardin’de özellikle üreticilerin ürettikleri gıdalarda hijyene dikkatli olmalarını istiyorum.” diye konuştu.
Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Sait Söğüt ise Mardin’de vatandaşların sağlığını korumak için 12 teknik personel ile il genelinde toplam 3 bin 925 denetim yapıldığını söyledi.
Söğüt” Yapılan denetimlerde 346 adet numune alındı. Uygun üretim, dağıtım veya satış yapmayan 51 iş yerine toplam 366 bin 102 TL idari para cezası verilmiştir. 1 Ocak-30 Eylül 2011 tarihleri arasında Alo Gıda 174 Şikayet Hattı`na üretim yerleri ile ilgili 35, toplu tüketim yerleri ile ilgili 40, satış yerleriyle ilgili 59 ve tasnif dışı yerler ile ilgili 10 adet olmak üzere toplam 144 şikayet gelmiş ve şikayet edilen bu işletmeler anında Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüz gıda kontrolörlerince denetlenmiştir."
Şikayete konu olan yerlerden 17 adet numune alındığını kaydeden Söğüt, "Şartları uygun olmayan 8 işyerine toplam 37 bin 695 TL idari para cezası verilmiştir. Açlıkla gerçek bir mücadele, küresel dengeyi muhafaza ederek, bize bahşedilen güzellikleri yok etmeden sürdürülebilir kalkınma çabasıyla mümkün olacaktır. İnsanları doğdukları yerde doyuran, temelinde insanı esas alan, bunun yanı sıra, çevreyi de koruyan bir sistem öngörüyoruz.” şeklinde konuştu