Fethiye Müzesi restore edilecek

İstanbul Fethiye Müzesi ve Camisi (Pammakaristos), İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek.

Fethiye Müzesi restore edilecek
Manastır kilise olarak yapılan, 1455'te patrikhane olarak kullanılan daha sonra da camiye çevrilen İstanbul Fethiye Müzesi ve Camisi (Pammakaristos), İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek.

İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Fethiye Müzesi ve Camisi'nde ölçü ve analiz çalışmaları başlatıldı. Ölçüm ve analiz çalışmalarının ardından gerçekleştirilecek proje çalışmalarının ise Temmuz 2012'de bitirilmesi planlanıyor. İl Özel İdaresi, proje çalışmalarını tamamladıktan sonra da İstanbul Fethiye Müzesi ve Camisi'ndeki restorasyon işlemlerine başlayacak.

Fatih'te bulunan ve Bizans döneminde yaptırılan manastır kilise Pammakaristos, Latin istilasının son bulmasıyla XIII. yüzyılda eski bir kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırıldı ve kuzey kilisesi Meryem'e adandı.

Fetihten sonra Hıristiyanların elinde kalıp kadın manastırı olarak kullanılan kiliseye, 1455 yılında taşınan patrikhane, 1586 yılına kadar burada kaldı.

Kiliseyi III. Murat (1574–1595) camiye dönüştürdü ve ''Fethiye'' adı verildi.

Kuzey kilisesi halen cami olarak kullanılan, ek kilise duvarları XIV. yüzyılın güzel mozaikleri ile süslü olan Fethiye Müzesi, 1938–1940 yıllarında onarıldıktan sonra müze olarak Ayasofya Müzesi'ne bağlı bir birim haline getirildi.
Kaynak: AA