Datçalılar Heykellerini İstiyor

Datça`dan İngiltere`ye götürülen Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin geri iade edilmesi için mücadele eden Datçalılar, kampanya çalışmalarını hızlandırdı.

Datçalılar Heykellerini İstiyor
Muğla`nın Datça ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Knidos Antik Kenti`nden, yaklaşık 150 yıl önce alınan özel bir izinle savaş gemisine konularak İngiltere`ye götürülen Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin geri iade edilmesi için Datça halkı mücadelesini sürdürüyor.

Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan açıklamada, Knidos heykellerinin de geri getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı`na başvuruda bulunduklarını söyledi.

``Yorgun Herakles`` heykelinin diğer parçasının Türkiye`ye iade edilmesini kendilerini umutlandırdığını belirten Tokcan, ``Heykelin getirilmesinin ardından Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerde bulundum. Knidos Aslanı ve Demeteri heykellerinin de geri getirilmesi için girişimlerinin süreceğini söylediler. Heykeller izin alınarak götürüldüğü için geri almak oldukça güç. Ancak biz kamuoyu oluşturarak zor da olsa bunu başaracağımıza inanıyoruz`` dedi.Tokcan, ``Datça heykellerini geri istiyor`` kampanyasına hız vereceklerini kaydetti.

Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin Datça`ya ait olduğunun insanların hafızasında yer alması için heykellerin kopyalarını yaptırdıklarını belirten Tokcan, bunların yat limanının iki ucuna yerleştirildiğini ifade etti. Tokcan, `Yorgun Herakles` heykelinde olduğu gibi Knidos heykellerinin de ait olduğu topraklara dönmesini istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA