ABD'den Türkiye'ye 'baskı'

ABD'deki en etkili Ermeni lobisi olan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Türkiye'de kamulaştırılan malların iadesi konusunda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptıkları yazılı görüşmeleri açıkladı

Clinton’un mektubunda, “Türkiye’de kamulaştırılan malların dini cemaatlere geri iade edilmesi konusunda en üst düzey Türk yetkililere endişelerimizi dile getiriyoruz” dediği belirtiliyor.
ANCA, 15 Ağustos’ta gönderdiği mektubunda, Türkiye’deki malların Ermeni cemaatine iade edilmemesini şikayet ederek, “Müzeye çevrilme gibi planlarla hırsızlık ve yok etme maskelenmeye çalışılıyor” diyor. Ayrıca, Ermeni kökenli Amerikalıların, “ABD‘nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin kamulaştırılan Hıristiyan kiliselerinin sayısı hakkında yanlış açıklamalarda bulunması” konusundaki şikayetleri dile getiriliyor.

Clinton ise 14 Eylül’de kaleme aldığı cevabında şunları söylüyor: “Türk liderlere Türkiye’deki inanç özgürlüğüne yüklediğimiz önemi vurgulamaya devam edeceğiz. Türkiye’de kamulaştırılan malların cemaatlere iade edilmesi konusunda üst düzey Türk yetkililere endişelerimizi dile getiriyoruz. Hükümetin malların 162 gayrimüslüm derneklere iade edilmesini öngören 27 Ağustos tarihli kararnamesini uygulamaya sokmasını çok yakından takip ediyoruz.”
Clinton, Ricciardone’nin de aynı görüşte olduğuna dair güvence veriyor.
ANCA ise “Clinton’un ilk defa resmi bir açıklama ile Amerikan yönetiminin Türk hükümetine bu konuda aktif olarak baskı yaptığını duyurması çok memnun edici” yorumunda bulundu.