Ula`da Bal Tadında Festival

Muğla’nın Ula ilçesinde, çam balının ülke geleninde tanıtılması amacıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen `1.

Ula`da Bal Tadında Festival
Ula Çam Balı Festivali` renkli görüntülere sahne oldu.
Ula Bal Üreticileri Birliği ve kaymakamlık işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen festival, kapalı pazar yerinde yapıldı. Festivale Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, CHP Muğla milletvekilleri Tolga Çandar ve Prof. Dr. Nurettin Demir, Ula Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve temsilcileri ile yaklaşık 3 bin vatandaş katıldı.

Ula Bal Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Muslu, Ula’da balcılığı yine eski renkli günlerine döndürmeye çalıştıklarını belirtti. Muslu, “Dünyaca ünlü çam balını uluslar arası alanda tanıtmayı amaçlıyoruz. Tüm arıcıların tek bir çatı altında toplanması ve ürüne ortak pazar yaratılması en büyük hedefimiz. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz bu festivali gelecek yıldan itibaren üç gün sürecek daha geniş etkinliklere yaymayı planlıyoruz.” dedi.
Ula Kaymakamı Erol Karaömeroğlu ise “Bu festivalin dünyaca ünlü çam balı ile yöremizin tanıtımına olumlu katkılar sağlayacağına inancım tam. 2010 yılı içinde Ula’da arıcılarımıza 480 bin lira desteklemede bulunduk. Türkiye’de üretilen 2 bin ton bal peteğinin 700 tonu ilçemizde üretilmekte.” ifadelerini kullandı.

EN İYİ ÇAM BALI SEÇİLDİ
Muğlalı TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ahmet Günday’ın konseri ile renklenen festivalde en iyi çam balı seçildi. 42 üreticinin katıldığı yarışmanın jürisinde Muğla Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Duman, Ula Ali Koçman Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Melih Türkmen, gıda mühendisi Levent Tuncer, arıcı Nail Yalçın ve emekli öğretmen Yusuf Şencebe görev yaptı. Çam ballarını görüntü, tat ve kıvamına göre değerlendiren jüri üyeleri, en iyi balı belirlerken zorlandı. Jürinin uzun süren değerlendirmesi sonunda Mustafa Işıloğlu’nun balı üçüncü, Adem Tepe’nin balı ikinci, Gölcük köyünden Sami Belen’in balı birinci oldu. Yarışmada dereceye giren balcıların petek sıralama makineleri ile süzme makinelerinden oluşan ödüllerini Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı, Ula Cumhuriyet Başsavcısı Halit Kılıç ve Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış verdi. Birinciye verilen ödüllerin maddi değerininyaklaşık 600 lira olduğunu kaydedildi.

ÇAM BALI GÜZELİ BELİRLENDİ
1’inci Ula Çam Balı Festivali çerçevesinde düzenlenen güzellik yarışmasında çam balı güzeli de seçildi. Toplam 17 kızın katıldığı yarışmada 450 puanla Gonca Karakaya üçüncü, 475 puanla Deniz Havva ikinci, 500 puanla Gökçen Gökçeoğlu birinci seçildi. Birinci seçilen Gökçe Gökçeoğlu’nun önümüzdeki günlerde Ankara’da yapılacak olan Tarım Güzellik Yarışması`nda Muğla ve Ula’yı temsil edeceği kaydedildi.