Yargıtayda bekleyen dosyalara çözüm

Yargıtay'da tozlu raflara terk edilen 1 milyon 250 bin dosya için çözüm hazır. 2007 yılında 9 binin üzerinde dava zaman aşımına uğrarken sonraki yıllar bu sayı katlanarak arttı. 2011 yılı içinde ise zaman aşımına uğrayan dava sayısı 25 bine ulaştı.

Yargıtayda bekleyen dosyalara çözüm
Yargıtay’daki bu sorunun çözümü için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu devreye girdi. Taşrada görev yapan 230 hakime çağrı yapıldı.

Pazartesi günü Ankara’da olacak hakimlere önce tetkik hakimliği konusunda eğitim verilecek, ardından dosyaların nasıl inceleneceğini öğretilecek. Sonrasında ise 230 hakim, biriken dosyalar eritilene kadar geceli gündüzlü çalışacak.

Yargıtay arşivlerde bekleyen dosyaların tamamının 3 yıl içinde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. HSYK’dan talep edilen tetkik hakimleri de Yargıtay’da göreve başladı.

Yargıtay tüm bunlara ek olarak süreci hızlandırmak adına dosya arşivleriyle ilgili bir de toplantı düzenledi. Yargıtay Başkanı Nazmi Kaynak’ın başkanlığındaki toplantıda Yargıtay üyeleri çözüm önerilerini tartıştı. Ve çözüm için her hakimin yılda asgari bin dosyaya bakması kararlaştırıldı. 5 yılı bulan temyiz süresi de 6 aya indirilecek.