Van`da Hazır Su Tüketimi

Erek Doğal Kaynak Suyu Tesisleri Kalite Kontrol Sorumlusu Şinasi Seven, Van`da hazır su tüketim oranının düşük olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin birçok iline göre iyiyiz ama batıya göre hazır su tüketim oranı çok alt seviyelerdedir" dedi.

Van`da Hazır Su Tüketimi
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Şinasi Seven, Van`ın çeşme suyunun çok kaliteli olduğunu söyledi. Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü`nün halka iyi su içirebilmek için ellerinden geleni yaptığını ifade eden Seven, ancak bir noktadan sonra onların da ellerinde olmadan çeşitli sıkıntıların ortaya çıkabildiğini belirtti. Seven, "Türkiye`de hazır su kullanımı 1990 yılından sonra artmaya başladı. Tabi biz doğu olarak batıya göre bu noktada biraz daha gerilerdeyiz. Van`da hem kaynak suyun çok olması hem devatandaşlarımızdaki hazır su kullanımının çok fazla olmamasından dolayı diğer bölgelere göre daha az hazır su kullanılıyor. Yine de Doğu ve Güneydoğu Anadolu`nun birçok iline göre iyiyiz, ama batıya göre de çok alt seviyelerdedir su tüketim oranı. Türkiye`deki hazır su tüketiminin yaklaşık yüzde 80`lik kısmı batıda yüzde 20`lik kısmı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleşmektedir" dedi.

Van`da tüketilen suyu kamyonsal bazda değerlendirebileceklerini ifade eden Şinasi Seven, "Van`a günde yaklaşık 15 kamyon su girmektedir. Bu da metreküp bazında hemen hemen günde 100-150 ton civarındadır. Van`ın nüfusuna göre bu suyun 300 ton civarında olması gerekiyor ama vatandaşlarımızın çok fazla bilinçlenmemesinden, özellikle hazır su tüketiminde bilinen yanlışlardan dolayı ve özellikle çeşme suyuna olan alışkanlıklarından dolayı çok fazla hazır suya talep olmuyor. Bu konuda da umutluyuz. Her geçengün Van gelişiyor. Van geliştikçe de insanlar bilinçleniyor. Bu da işlerimize yansıyor. Her geçen gün işlerimiz artıyor. Tahminlerimize göre 5-6 yıl sonra batı kadar olmasa da iç Anadolu Bölgesi`ndeki vatandaşlar kadar su tüketimine sahip olabileceğiz" diye konuştu.
Kaynak: İHA