Suriye`de Halk Geleceğe Korkuyla Bakıyor

Suriye`de güvenlik güçleri ve muhalif eylemciler arasında çatışmaların yaşandığı El Rastan`da halk geleceği korku içerisinde bekliyor.

Hükümet güçleri bölgeye silahlı çetelerden dolayı müdahale ettiğini belirtirken, muhalifler çete diye adlandırılanların askerden kaçanlar olduğunu kaydediyor.

Muhaliflerin yoğun olarak bulunduğu Humus eyaletinde yer alan El Rastan`da 5 gün süren çatışmaların sonunda en az 30 kişi hayatını kaybetti. El Rastan`lıların çoğu başları derde girmesin diye olanlar hakkında konuşmaktan kaçınıyor. Daha 2 hafta önce gerçekleşen çatışmalara tanık olan 11 yaşındaki bir çocuk konuşmak istemeyen çoğu akranının aksine "Ağır ateş sesi duyduk. Uçakları da duyduk ama onları görmedik. Sanki yüksekten uçuyor gibi ses çıkartıyorlardı. Gerçekten çok korkmuştuk ve devamlı ağlıyorduk"ifadeleriyle yaşadıklarını anlattı.

Bölge valisi Ghassan Abdel Al, askerin yerel yetkililer çağırdığı için geldiğini belirterek "Bazı isteklere sahip gruplar vardı. Silahlanmaya başladıkları görülünce gerginlik tırmandı. Durumun halkı tehdit ettiğini görünce, müdahale zamanının geldiğini düşündük" dedi.

Bir grup gazetecinin götürüldüğü El Rastan`da gazetecilere askerler eşlik etti. Askerler gazetecileri silahlar, bombalar ve üniformalarla dolu bir odaya götürüp bunların silahlı çetelerden alındığını iddia etti. Fakat muhalif eylemciler, bu insanların silahlı çete ya da terörist değil, ordudan ayrılmış olanlar olduğunu belirtiyor.

Şimdiye kadar hükümetin ordudan kaçanlar hakkında çok az şey söylemiş olması dikkatleri bu konuya çekti. El Cezire Üniversitesi eski müdürü Hüseyin Amach konuyla ilgili olarak "Bence ordudan kaçanlar hakkında konuşmamak, ordunun ve güvenlik güçlerinin moralini bozmamak için hükümetin kullandığı bir taktik. Kaçaklardan bahsetmeleri, daha fazla kaçmayı getirecek bir sinyal olabilir. Kaçaklara silahlı çete demek amaca uygun gözüküyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA