Nato Kriz Yönetimi Tatbikatı Başlıyor

NATO`nun üst düzey tatbikatlarından `CMX-2011 NATO Kriz Yönetimi Tatbikatı`, 19-26 Ekim tarihleri arasında NATO Karargahı, NATO Stratejik Komutanlıkları ile NATO üyesi ülkelerin başkentlerinde eş zamanlı olarak yapılacak.


Tatbikatı BM, AB ve AGİT ile uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcileri gözlemci olarak izleyecek. İttifakın karar verme usullerinin ve kriz yönetimi kabiliyetinin planlanması, denenmesi, idame ettirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yapılan CMX serisi NATO kriz yönetimi tatbikatları, jenerik senaryolara istinaden komuta yeri tatbikatı şeklinde yürütülüyor. Gerçek askeri birliklerin kullanılmadığı tatbikatlara gerçeklik katmak üzere, NATO karargahı ve başkentlerde gerçek bir krizde olduğu gibi toplantılar, danışma, değerlendirme ve planlama çalışmaları yapılıyor.

Tatbikatta, BM yönlendirmesiyle, NATO öncülüğünde yapılan bir kriz mukabele harekatı kapsamında ittifakın karar alma mekanizması işletilecek, kriz yönetimi usul ve işlemlerinin pratiği yapılacak. NATO`nun kriz mukabele sisteminin çalıştırılacağı tatbikatta, NATO`nun kimyasal, biyolojik ve radyolojik tehditlere karşı savunma kabiliyeti denenecek.

CMX-2011 NATO Kriz Yönetimi Tatbikatı`na, MGK Genel Sekreterliği binasında faaliyet gösterecek Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Genelkurmay Başkanlığı Kriz Yönetim Cevap Hücresi ile NATO nezdindeki daimi ve askeri temsilcilikler iştirak edecek.