Jp Morgan: Dubai, 14 Milyar Dolarlık Borcunu Ödeyebilir

Yatırım bankası JP Morgan, Dubai’ye ait hükümet bağlantılı birimlerin gelecek yıl süresi dolacak 14 milyar dolara yakın borcunu rahat ödeyebilmesinin ya da tekrar finanse etmesinin beklendiğini bildirdi.

Emirliğin sermaye piyasası riskinde en önemli rolü hükümete ait Dubai World’e bağlı Cebel Ali Serbest Bölgesi oynayacak. Serbest Bölge yönetiminin 2,04 milyar dolarlık İslami bonoyu yeniden finanse etmek istediği ve Dubai Finansal Destek Fonu’nun da 2,5 – 3,5 milyar dolara ihtiyacının olduğu ifade edildi.

Ekim ayında yayınlanan bir raporda analizci Zafer Nazım, rakam büyük gibi görünmesine rağmen borç miktarının aşılamaz bir duvar olmadığını söyledi. Bunun yanı sıra raporda, henüz tamamlanmamış borç yapılandırmalarının olumsuz haber yankıları, davalar ve hükümet üzerindeki finansal destek yükü gibi ters etkilere sebep olabileceği kaydedildi.

Dubai hükümetine ait emlak şirketi Nakheel’in Haziran 2011-Aralık 2012 döneminde 1.5 – 2 milyar dolarlık nakit enjeksiyonu beklediğini belirtildi. Nakheel, yakın zamanda 16 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılmasını tamamladı.
2009’un son çeyreğinden bu yana borçlarını yeniden yapılandıran ve uluslararası medyanın dikkatini çeken Dubai’deki en önemli gelişmelerden birisi de hükümete ait Dubai World’ün 26 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırması oldu.