Geleceğin Bağlama Ustaları Çogem`de Yetişiyor

Van Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk ve Gençlik Merkezi`nden (ÇOGEM) faydalanan risk altındaki çocuklar, "Minik Yürekler Büyük Umutlar Projesi" projesi kapsamında bağlama çalmayı öğreniyor.

Geleceğin Bağlama Ustaları Çogem`de Yetişiyor
İskele Caddesi üzerindeki ÇOGEM`de müzik öğretmeni Yaşar Eryiğit öncülüğünde verilen kursa 50 çocuk katılıyor. Sokakta satıcılık yaparken ÇOGEM yetkilileri tarafından tespit edilen risk altındaki çocuklar, ellerine aldıkları bağlamaları Eryiğit öncülüğünde çalıyor. Yaklaşık 3 aylık zamanda büyük mesafe alan çocuklar, geleceğin bağlama ustaları olmak için büyük uğraşlar veriyor. Okuldan arta kalan zamanlarını ÇOGEM`de geçiren çocuklar, bağlama çalarak koro halinde şarkı söylüyor.

"Minik Yürekler Büyük Umutlar Projesi" kapsamında verilen kursa katılan 2 Nisan İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Yıldırım Kadak, daha önceleri sokakta mendil sattığını belirterek, "ÇOGEM`de görevli hocalar sayesinde merkez ile tanıştım. Burada bize bağlamadan ebru sanatına, dramadan bilgisayar eğitimine kadar birçok konuda ders veriliyor. Daha önce bağlama çalmayı bilmiyordum. Burada kursa katılarak bağlama çalmayı öğrendim. Çok mutluyum" dedi.

Kursa katılan Cumhuriyet Lisesi 10. sınıf öğrencisi Vedat Sevil ise, önceleri sokakta ayakkabı boyacılığı yaptığını ifade ederek, "ÇOGEM`deki hocalar sayesinde merkeze düzenli gelmeye başladım. Burada açılan bağlama kursuna katıldım ve kısa sürede bağlama çalmayı öğrendim. Beni merkezle tanıştıran hocalarıma teşekkür ederim" diye konuştu.

ÇOGEM Müdürü Murat Uncu da, Sosyal Destek Programı kapsamında hazırladıkları `Minik Yürekler Büyük Umutlar Projesi`nin 50 çocuğa bağlama, 50 çocuğa kitap okuma ve bir oyun parkı kurulmasından oluştuğunu belirtti. Uncu, "Burada çocuklarımız bağlama öğrenmektedirler. Şu an 4 parça öğrendiler ve güzel bir şekilde çalıyorlar. Yaklaşık 3 aydır devam ediyor ve projemiz tamamlanmak üzeredir. 210 liralık bir projedir. Çocuklarımız buraya gelmekten oldukça mutlu. Burada zamanlarını oldukça iyi bir şekildedeğerlendirmektedirler" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA