Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Avcı: Türkçemiz Ciddi Tehdit Altında

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.

Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Avcı: Türkçemiz Ciddi Tehdit Altında
Dr. Nabi Avcı, Türkçenin yabancı dillerin tehditi altında olduğunu söyledi.

Anadolu Üniversitesi 2011 – 2012 ders yılı açılış töreninde konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkçenin yabancı dillerin baskısı altında olduğuna dikkat çekerek, öğretim üyelerinin akademik terfilerinde istenen yabancı dil zorunluluğunu kendilerine yakışmayan bir kompleks olarak niteledi.

Anadolu Üniversitesi 2011- 2012 öğretim yılının başlaması nedeniyle düzenlenen törenler Atatürk Meydanı`nda bulunan Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden törenlere Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Üniversitenin kurucusu Prof. Dr. Orhan Oğuz, Emniyet Müdürü Naci Kuru, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ile çok sayıda öğretim üyesi katıldı.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın yaptığı açılış konuşmasında, Anadolu Üniversitesi’nin elli yılı aşan tarihinde Türkiye’nin eğitim sorunlarına yenilikçi çözümler üreten bir anlayışa sahip olduğunu belirtti. Üniversite olarak Türkiye yüksek öğretim sisteminde yer alan öğrencilerin yarısına yakınına hizmet verdiklerini belirten Prof. Dr. Aydın, uzaktan öğretimin öncü üniversitesi olarak dünyaya model olduklarına dikkat çekti. Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu yıl açılış törenimizin temasını ‘Global Kampüs’ olarak belirledik. Bu tema Anadolu Üniversitesinin yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olma vizyonunu ifade ediyor. Üniversite olarak 25 yıla aşkın bir süredir Batı Avrupa programlarıyla Avrupa’daki vatandaşlarımızın yanındayız. Şimdi Balkanlar`dan Kafkasya’ya ve Orta Doğu’ya geniş bir coğrafyaya uzanıyoruz.”

‘YABANCI DİL ZORUNLULUĞU HAYALİ İHRACATA BENZİYOR’
Açılış töreninde ‘ilk ders’ konuşmasını yapan Ak Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ise üniversitede ders veren öğretim üyelerinin repertuarlarının geniş olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Avcı, "Bir öğretim üyesinin dostları olmalı, birlikte fikir alışverişi yapabileceği ve konuşabileceği. Karşıtları olmalı, belirli sınırlar çerçevesinde tartışabileceği. Ayrıca müzikleri olmalı, filmleri olmalı, kelimeleri olmalı. Son olarak da kitapları olmalı.” ifadesini kullandı.
Öğretim üyelerine seslendiği konuşmasına özellikle ‘Kelimeleri olmalı’ bölümüne dikkat çeken Avcı, Türkçenin baskı altında olduğuna dikkat çekti. Akademik terfilerde istenen yabancı dil zorunluluğunu da eleştiren Avcı, şöyle devam etti: “Türkçe ciddi manada tehdit altında. Biz üniversiteler olarak tehdidi göğüslemekte üzerimize düşen görevleri yaptığımızı kanaatinde değilim. Özeleştiri olarak da doçentlik ve profesörlük sınavlarındaki yabancı dil zorunluluğunun ve yabancı dilde yayın yapma zorunluluğunun çok da bize yakışmayan komplekse işaret ettiğini söylemek istiyorum. Akademik terfide aranan yabancı dil veya yayın yapma zorunluluğu tıpkı bir zamanların ticaret dünyasındaki hayali ihracata benziyor.”
Konuşmaların ardından düzenlenen ödül törenlerinde Anadolu Üniversitesi 2011 Yılı Bilim ve Sanat, Teşvik ve Hizmet ödülleri sahiplerini buldu. Bilim ve Teknoloji teşvik ödülü Fen fakültesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ali Özcan’a, Sanat teşvik ödülü Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ekrem Kula’ya, Sanat Teşvik Ödülü, Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü Öğretim Elemanı Araş. Gör. Mehmet Aydın’a, Bilim ve Teknoloji ödülü, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Nezih Gerek’e, Hizmet ödülü, Açıköğretim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Bozok’a verildi.


ÖĞRENCİLER İLE DIŞARIDAN İLETİŞİM KURULDU
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan eylem ve protesto olayları nedeniyle düzenlenen tören salonuna öğrencilerin alınmaması dikkat çekti. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ne yapılan törenleri takip etmek isteyen öğrencilerin içeriye girmelerine izin verilmedi. Bunun yerine kültür merkezinin önüne konulan kamera ile öğrencilerle dışarından canlı bağlantı gerçekleştirildi. Ayrıca Köln, Bakü ve Lefkoşa’da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde okuyan üniversite öğrencileri ile de videokonferans yöntemi ile canlı bağlantı kuruldu.