Davutoğlu-zebari Ortak Basın Toplantısı...(1)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak topraklarından Türkiye`ye yönelik tehdit oluşturan bir terör faaliyetine artık tahammüllerinin kalmadığını belirterek, "Bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`ye bir ziyaret gerçekleştiren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Dışişleri Bakanlığı`nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki Dışişleri Bakanı, ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde ele alınan öncelikli konunun terörle mücadele olduğunu vurgulayan Davutoğlu, mesailerinin büyük kısmını teröre ayırdıklarını kaydetti. Türkiye`ye dönük olarak Irak`ta odaklanmış terör yapılanmasından kaynaklanan tehdidin hem Irak`ın hem Türkiye`nin toprakbütünlüğüne ve egemenliğine tehdit oluşturduğunu vurgulayan Davutoğlu, buna karşı net bir pozisyon almak durumunda olduklarını kaydetti. Bakan Davutoğlu, Türkiye`nin bu terör faaliyetinin sona erdirilmesi konusunda kararlı olduğunu bildirdi. Irak`ın kendi topraklarında askeri kontrolü sağlaması halinde bunun hem Irak`ın kendi topraklarını kontrol etme kapasitesi ve egemenliği bağlamında önemli olacağını, hem de Türkiye`ye dönük terör faaliyetlerinin engellenmesi bağlamında önemli olacağını kaydedenDavutoğlu, böyle bir durum olduğunda Türkiye`nin herhangi bir sınır ötesi operasyona ihtiyaç hissetmeyeceğine işaret etti

Türkiye`nin, Irak`ın toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye`nin PKK`ya karşı alacağı tedbirlerin ne Irak`a, ne de Irak`taki etnik bir gruba karşı olmayacağını dile getirdi. Görüşmelerde Türkiye`nin kararlılığını vurguladıklarını kaydeden Davutoğlu, "Artık Irak topraklarından Türkiye`ye yönelik tehdit oluşturan bir terör faaliyetine tahammülümüz yok. Bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız. Bu konuda Irak makamlarının bize göstermiş oldukları anlayış dolayısıyla damüteşekkiriz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA