BlackBerry krizi kullanıcıları vurdu

Ücretsiz hızlı mesaj ve e-mail özelliği nedeniyle iş dünyasının en çok kullandığı akıllı telefon olma niteliği taşıyan BlackBerry'nin altyapısı çöktü. 3 gündür süren arıza kullanıcılara milyonlarca dolarlık ek fatura çıkardı.

Ücretsiz hızlı mesaj ve e-mail özelliği nedeniyle iş dünyasının en çok kullandığı akıllı telefon olma niteliği taşıyan BlackBerry'nin altyapısı çöktü. 3 gündür süren arıza kullanıcılara milyonlarca dolarlık ek fatura çıkardı

Dünyada yaşanan finansal kriz ve kitlesel ayaklanmalarla zor günler geçiren iş dünyası, son üç gündür de Türkçe'de böğürtlen anlamına gelen BlackBerry krizi ile boğuşuyor. İş dünyasının en önemli iletişim aracı olarak kabul edilen Blackberry markalı akıllı telefonların üreticisi RIM'in Kanada'daki sunucuları çökünce dünya ticaretinin de adeta fişi çekildi. 70 milyon BlackBerry kullanıcısının internetle bağını koparan kriz, üç güne yayılınca şirketlere hiç de hesapta olmayan bir fatura çıktı. Cepten internete giremeyen iş dünyasında günlük 300 milyon dolarlık zarar yaşandı. Bu zararın önemli bir kısmını çalışanların arasındaki ücretsiz mesajlaşma sistemi BBM'in servis dışı kalması oluşturdu. Günlük 83.4 milyonu bulan BBM'nin mesaj trafiği sunucular çökünce GSM operatörlerinin ücretli tarifesine kaydı. Cepten mail özelliği de kapanınca çalışanlar maillerini okumak için ya şirkete geri dönmek zorunda kaldı, ya da en yakındaki internet kafenin yolunu tuttu.

CEPTEKİ OFİS KAPANDI

Özellikle hızlı e-posta hizmetleri nedeniyle tercih edilen BlackBerry, iş dünyası için mobil ofis özelliği taşıyor. İşadamları dünyanın neresinde olursa olsun firmasını bu akıllı telefonun sağladığı imkânlarla yönetebiliyor. E-postalarını okuyor, yeni satış teklifleri gönderiyor, hatta saniyelik güncellenen verilerle şirketinin satış süreçlerini canlı izleyebiliyor. Bazı işadamları ise telefona yükledikleri özellikler sayesinde bayi ya da personelin o an itibariyle ne kadar satış yaptığından neyin sattığına, ihracat mallarının yüklendiği geminin nerede olduğundan, fabrika içi görüntülere kadar her türlü veriyi canlı izliyor.

TWITTER'DAKİ KAYIP % 50

BlackBerry'de yaşanan sıkıntı Başta Facebook ve Twitter olmak üzere sosyal medyayı da sarstı. Türkiye'den BlackBerry aracılığıyla atılan günlük 160 bin civarındaki Tweet sayısı 60 bine kadar düştü. Gün içinde 8 saati bulan internet kesintileri nedeniyle Facebook'taki 1.2 milyonu bulan sayfa görüntülenme rakamı da 300 bine indi.

ÜCRETSİZ MESAJLAŞMA BİTTİ

BLACKBERRY kullanıcıları arasında ücretsiz mesajlaşma imkânı sağlayan BBM'de günlük 84 milyonu aşan mesaj trafiği yaşanıyor. Sistem çökünce ücretsiz mesajlama da bitmiş oldu. Çalışanlar tekrar GSM operatörlerinin ücretli tarifesini kullanmak zorunda kaldı.

OPERATÖRLER ZOR DURUMDA

DÜNYADAKI cep telefonu operatörleri, krizi abonelerine kısa mesajlarla duyurdu. "BlackBerry servis sağlayıcı kaynaklı sorun nedeniyle kesinti yaşanıyor" açıklaması yapan operatörler yaşanan sıkıntının kaynağının kendileri olmadığını abonelerine anlatmaya çalıştı.

IPHONE'A YARAYACAK

BLACKBERRY krizi iş dünyasına göre en fazla rakibi iPhone yarayacak. BlackBerry'in tahtını zorlayan İPhone son yıllarda iş dünyasındaki satış rakamlarında BlackBerry'i geçmeye başlamıştı.

5 KITADA SİSTEM ÇÖKTÜ

BLACKBERRY'DEKI ilk kesinti Avrupa'da baş gösterdi. Saatler içinde de domino etkisiyle Ortadoğu, Afrika ve Asya'ya kadar uzandı.

ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALDI

KANADA merkezli BlackBerry üreticisi RIM konuya ilişkin ilk gün sessiz kaldı. Ardından ise şu açıklamayı yaptı: "RIM altyapısındaki temel devre anahtarlarından birinde oluşan arıza nedeniyle meydana gelmektedir. Sistem, ağdaki akışta bir sorun olduğunda akış yükünü yedek anahtara aktararak yükü kaldıracak yetkinlikte tasarlanmış olmasına ve daha önce test edildiğinde bu işlevi yerine getirebilmiş olmasına rağmen, bu şekilde gerçekleşmemiştir. Kullanıcılarımızdan özür dileriz."