Bakan Yıldız`dan Ab`ye Eleştiri

Avrupa Parlamentosu`nda düzenlenen "Türkiye: Büyüyen Bir Ekonomiye Enerji - Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı konferansa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği`ni (AB) enerji faslı ve Kıbrıs sorunu konularında eleştirdi.

Avrupa Parlamentosu`nda "Türkiye`nin Dostları Grubu" tarafından düzenlenen "Türkiye: Büyüyen Bir Ekonomiye Enerji - Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye, enerji alanında AB`ye en güçlü desteği veren ülkelerdendir. Tabi hal böyleyken enerji başlığının AB içerisinde maalesef daha sınırlı ve yerel düşünen, stratejik yaklaşımları sakat bırakan ve kendini AB`nin genel çıkarlarının üzerinde gören bir kısım siyasi yapının, özellikle enerjibaşlığının açılması ile ilgili koyduğu şerhin farkındayız. Bu yaptığımız işlerde çok mütenasip ve uygun görünmüyor. Bir yanda doğalgazla arz kaynaklarını, güzergahı ve ülkeleri çeşitlendirmeyi düşünen bir Avrupa, bir yanda hem frekanslarıyla hem enerji kalitesiyle Türkiye. Ancak bunun karşılığında müzakere sürecinde bir enerji başlığının dahi açılamadığı bir Türkiye. Burada bir yanlışlık var diye düşünüyorum" dedi.

Kıbrıs sorununa değinen Bakan Yıldız, adanın tamamını temsil ettiği iddiası ile Rum kesiminin üyeliğe alınmasının tarihi bir hata olduğunu, Akdeniz`de başlatılan arama ve sondaj çalışmalarının adada barışın ve huzurun sağlanmasına yönelik bir tehdit olarak algılandığını söyledi. Rum Kesiminin tek taraflı eylemlerinin müzakere çabalarını da olumsuz etkilediğini ifade eden Yıldız, "Biliyoruz ki çözümden yana olmayan bir süreç var. Bunun mutlaka ayrıştırılması kanaatindeyim. Uluslararası ilişkilerdenarındırılamayacak kadar büyük projelerde Türkiye ve bu saydığım ülkeler, eminim bir çözüm yolu bulacaklardır. Bu nedenle çözümü baltalayan Rum Yönetimi, bu tür kışkırtmalara başvurmaktadır ve biz de AB`nin Rum yönetimine `dur` demesini beklemekteyiz" diye konuştu.

Enerji başlığının müzakereye açılmasının herkesin yararına olacağını anlatan Yıldız, Türkiye olarak her daim KKTC`nin yanında olduklarını ve daima da kendilerini destekleyeceklerini kaydetti.

Yıldız`dan sonra söz alan Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Günter Öettinger`in Enerji Kabinesi Şefi Michael Köhler, Akdeniz`de yaşanan gelişmelerde Türkiye ile AB`nin son derece farklı görüşlerde olduğunu, AB kurumlarının doğal olarak AB üyesi olan ülkeler ile dayanışma içerisinde olacağını ve bunun kimseye sürpriz gelmemesi gerektiğini söyledi. Köhle şöyle devam etti: "Sayın Bakan`ın konuşmalarının yüzde 98`ine katılıyorum ancak Türkiye`nin belli konulardaki görüşlerini yansıttığı o yüzde 2`lik kısma katılmam mümkün değil. Fakat bunlar işbirliğimizi engellememeli diye düşünüyorum çünkü geri kalan yüzde 98`lik konular tüm taraflar için büyük önem ve çıkar arz ediyor. Eğer bu alanlarda gerekli işbirliği sağlanamaz ve bu potansiyel kullanılamaz ise Türkiye de, AB de gerçekten aptal demektir."
Kaynak: İHA