Mavi ve kumbara haraçları

KCK'nın "Mavi" ve "kumbara" adı altında bölge halkını haraca bağladığı ortaya çıktı. Aksiyon Dergisi'nin haberi göre terörün çatı yapılanması halktan zorla para topluyor.

Mavi ve kumbara haraçları
Bazı çevrelerin siyaset yaptıkları gerekçesiyle savunduğu KCK'nın çoğu Doğu ve Güneydoğulu 3 bin işadamından her ay para topluyordu. Zengin insanlardan alınan haracın adı "Mavi Kampanya". İddiya göre yapılan operasyonlarda Diyarbakır'da haraç alınan işadamlarının listesi ele geçti.
Örgütün "Kumbara Kumpanyası" ise bölge esnafından tehditlerle alınan paraları kapsıyor. İddiaya göre KCK, bazı esnaflara kumbaralar bırakıyor ve biriken paraları zorla alıyor. Son zamanlarda ise kumbara bırakılmıyor. Onun yerine kesilen ücret esnafa ödetiliyor.
Ödememenin bedeli terör örgütünün dağ kamplarında sorgu. En hafif cezanın ise iki katı haraç ödemek.
İddiaya göre örgüt her türlü işlemi BDP üzerinden yürütüyor. Parti merkezleri adeta KCK bürosu gibi çalışıyor.
KCK'nın bir başka geliri de belediye ve devlet kurumlarında çalışan personel maaşları. Belediye başkanları maaşlarının yüzde 10'unu örgüte vermek zorunda bırakılıyor. Aynı durum belediye çalışanları ve memurlar için de geçerli. Belediye şirketleri aracılığıyla da örgüte para aktarıldığı öne sürülüyor.