``liderlik Üzerine Röportajlar``

Elif Koçak - Türkiye`nin kendi alanında lider 119 ismiyle röportaj yapan Sevinç Engin, aldığı yanıtları ``Lider öyle olmaz böyle olur yön veren liderler ile liderlik üzerine`` adlı kitabında topladı.

Kitapta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin yanı sıra iş, spor ve basın camiasından isimlerin röportajları yer alıyor.AA muhabirinin sorularını yanıtlayan kitabın yazarı Sevinç Engin, liderliğin bir yaşam felsefesi olduğunu söyledi.Yöneticilerin yanı sıra yardımsever öğretmenler, bilimadamları ve şefkatli annelerin de büyük liderler olabileceğini vurgulayan Engin, ``Liderlerin alanı `gelecek`tir. Liderlerin eşsiz mirası, zaman içinde ayakta kalan saygın kuruluşlardır. Her zaman olduğu gibi ya iyi yapmayı ya da hiç yapmamayı bilmek gerekir. Amacımız hayatın her alanındaki başarılı insanların tecrübelerini aktarabilmek ve kendimize bir pay, bir ders çıkarabilmekti. Bu kitap hayatın her aşamasındaki insanlar için hazırlandı`` dedi.Kitabı, kuruluşlarında değişimleri yönetmede payı olan herkes için uygulamaya dönük bir kaynak olarak hazırlamaya çalıştığını anlatan Engin, ``Kitap, liderlik ve insanların liderliği nasıl uyguladığı ve süreç içinde nasıl lider haline geldikleriyle ilgili. Hayatın her alanından önemli sonuçlar elde etmiş insanların yaşam başarılarını bulabilirsiniz`` diye konuştu.Araştırdığı liderlerin birlikte çalıştığı insanları önemsediğini, iş yerlerini bir topluluk, birlikte çalıştıkları kişileri de bir aile olarak gördüklerini ifade eden Engin, şöyle devam etti: ``Bu fikirleri, liderlerin işbirliğini nasıl geliştirdiklerini ve etkin ekipleri nasıl oluşturduklarını inceledik, gördük, keşfettik. Liderlerin, insanların ellerinden gelenin en iyisini yapmasına imkan sağlayan ortamı nasıl yarattıklarını gösterdik. Kendi hayatlarından sorumlu olmalarını sağlamak için neler yaptığını ve yardımcı unsurları nasıl birer lider haline getirdiklerini açıkladık.Her zaman olduğu gibi, ya iyi yapmayı ya da hiç yapmamayı bilmek gerekir. Amacımız hayatın her adımındaki başarılı insanların tecrübelerini aktarabilmek ve kendimize bir pay, bir ders çıkarabilmektir. Bu kitap hayatın her aşamasındaki insanlar içindir.`` Genel okuyucunun yanı sıra lise ve üniversite öğrencileri için de yararlı olabilecek birçok yaşam deneyimini paylaştığını anlatan Engin, ``dayanışma``, ``birlikte omuz omuza çalışma``, ``zorlukları ve başarıları birlikte kabul etme``, ``yeniliklere açık olma`` ve ``çalışmanın önemi`` gibi konulara vurgu yaptığını söyledi

-Kimlerle konuştu?- Kitapta, Sevinç Engin`e liderlik ve başarı yolunda karşılaştıkları ilginç, kritik, önemli ve ders niteliğindeki olayları anlatan isimlerden bazıları şöyle: ``Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Galatasaray Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Koç Holding Bilgi ve İletişim Kurumu Başkanı Ali Yıldırım Koç, Doğan Yayın Holding CEO`su Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabah Gazetesi yazarı Meliha Okur, ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Eczacıbaşı Bilişim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Star TV Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Sabah Gazetesi Yayın Yönetmen Yardımcısı Metin Yüksel, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Korkut Özal, Hüsamettin Cindoruk.`` -Başbakan Erdoğan`ın ``liderlik`` tanımı- Kitapta, Başbakan Erdoğan`ın liderlik tanımıyla ilgili, ``Kötümser olmaz, çevresine olumlu enerji yayar. Farklılıkları tek bir potada eritir, halka güven verir, yalan söylemez`` ifadeleri yer alıyor.Başbakan Erdoğan, ``Lider olunmaz, lider doğulur`` sözünü ise şöyle yorumluyor: ``Bazı insanlar liderliğe yatkın bir mizaçla doğabilirler. Ama bence bir insanı lider yapan şey, ülkesine duyduğu sevgi ve onun uğrunda yürüttüğü toplumsal mücadeledeki kararlılığıdır. Ben güzel bir gelecek özlemiyle yürütülen toplumsal mücadelelerin liderliği yarattığı inancındayım.`` (ELF-İC)
Kaynak: AA