Dsp Lideri Türker, Esam Genel Sekreteri Arif Ersoy`la Görüştü

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, "Bugün sadece anayasayı tek başına konuşmak yeterli değil.

Dsp Lideri Türker, Esam Genel Sekreteri Arif Ersoy`la Görüştü
Anayasayı destekleyen bazı yasaların da anayasa ile birlikte değişmemesi halinde, ne kadar özgürlükçü, ne kadar hukuki bir temele dayanırsa dayansın, yapılacak anayasa yeterli olmayacaktır" dedi.

Türker, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Sekreteri Prof. Arif Ersoy ve beraberindeki heyetle DSP Genel Merkezi`nde görüştü. DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer`in de bulunduğu görüşmede, yeni anayasa konusu ele alındı. Türker, anayasaların `birlikte yaşama belgeleri` olduğunu, toplumun tüm kesimleriyle görüşülerek hazırlanması gerektiğini söyledi. Türker, sadece anayasayı değiştirmenin yeterli olmayacağını, Siyasi Partiler Yasası ve SeçimYasaları`nda da değişiklik yapılması gerektiğini savundu. Türker, "Biz partimizin kurucusu rahmetli Bülent Ecevit`in, `Anayasa, kanun yoluyla azınlıkta kalanların haklarını koruyabilecek bir nitelikte ise anayasadır` anlayışını taşıyoruz. Sonuçta anayasalar birlikte yaşama belgeleridir. Bazı sınırlamalar getirilmezse ya da bazı özgürlüklerin sınırlandırılmayacağından söz edilmezse, bu sefer kanunlarla yeni bir hukuk oluşturulur ve hukukun üstünlüğü, kanunların üstünlüğüne dönüşür. Onun için biz anayasanınhukukun üstünlüğü kavramını da kanunların üstünlüğünü sınırlandıran bir yaklaşımı da içermesini istiyoruz" diye konuştu.

DSP`nin anayasa konusunda akademisyenleri ve farklı düşüncedeki siyasetçileri iki gün süren bir panelde bir araya getirdiğini hatırlatan Türker, bu görüşler de dikkate alınarak anayasa önerisi hazırladığını bildirdi. Masum Türker, 12 Eylül`de referanduma sunulan anayasada DSP`nin de katkıları bulunduğunu ancak bazı yanlış buldukları maddeler dolayısıyla `hayır` kampanyası yürüttüklerini anlattı. DSP`nin demokratik kitle örgütlerinden, akademisyenlerden görüş alarak anayasa önerisi hazırladığına dikkatçeken Türker, TBMM Başkanı Cemil Çiçek`e de konunun aktarıldığını belirtti. Türker, "Meclis Başkanı`na, yeni anayasa yapılırken, Parlamento içindeki ve dışındaki partilerden, tüm sivil toplum örgütlerinden görüş alınması gerektiğini söyledik" dedi. Sadece anayasayı değiştirmenin yetmeyeceğini öne süren Türker, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün sadece anayasayı tek başına konuşmak yeterli değil. Anayasayı destekleyen bazı yasaların da anayasa ile birlikte değişmemesi halinde, ne kadar özgürlükçü, ne kadar hukuki bir temele dayanırsa dayansın, yapılacak anayasa yeterli olmayacaktır. Sonuçta kanunların üstünlüğü, esas hukuki düşüncenin, hukukun üstünlüğünün önüne geçiyor. Anayasa ile birlikte değiştirilmesi gereken düzenlemeler, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasaları`dır. Bunlar, örgütlenme ve ifade özgürlüğünü sınırlayan içeriktedir.Seçim yasasında değişiklik yaparak bütün siyasi partilere, gerek Parlamento seçimleri gerekse yerel seçimler için, önseçim yapma zorunluluğu getirilmelidir." Ersoy ise, ESAM`ın yeni anayasa çalışmalarına katkı sunmak için 21-22 Ekim`de Milli Anayasa Şurası hazırladığını bildirdi ve Masum Türker`i bu toplantıya konuşma yapması için davet etti. Ersoy, Bülent Ecevit`i rahmetle andığı konuşmasında, "Merhum Ecevit ve merhum Erbakan, tarihimizde çok büyük başarı elde ettiler. Farklı kulvarlardaki hareketleri birleştirdiler. Ülke sorunlarının çözümünde ortak hareket edilebileceğini ortaya koydular" dedi.
Kaynak: İHA