İzmir`de Emir Sultan Türbesi`nin Restorasyonu Devam Ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin önemli tarihi yapılarından Emir Sultan Türbesi’nin restorasyon ve düzenleme çalışmalarına devam ediyor.

İzmir`de Emir Sultan Türbesi`nin Restorasyonu Devam Ediyor
Çalışmalara, Vakıflar Bölge Müdürlüğü`yle yaptığı protokol kapsamında geçen ağustos ayında başlandı. Belediye tarafından hazırlanarak İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje uygulanıyor.

Namazgâh Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i fethederken şehit düşen, halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in nâşının bulunduğu türbenin bahçesinde, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile eski Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camisi kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzâde Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin mezarları da yer alıyor.

Türbe alanında, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergâh olarak kullanılmış üç yapı kalıntısı bulunuyor. Dergâh binası, restorasyondan sonra sosyal amaçlı hizmet verecek. Hamam yapısı da aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane kalıntıları üzeri ise bir sundurmayla kapatılarak korunacak. Türbe binasının iç ve dış restorasyonu yapılacak. Hazireye ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak. Bir sanat tarihçisi tarafından yürütülen çalışmalarda, araştırma kazısı da yapılacak. Alanda bir de güvenlik binası yapılacak.

Şu anda hazire bölgesindeki mezar taşlarının tasnif ve tespit çalışmaları devam ediyor. Türbenin içi korumaya alındı. İç ve dış duvar raspaları büyük ölçüde tamamlandı. Kubbe bölümündeki kiremitler kaldırıldı. Orijinaline uygun olarak kubbe ıslahı ve izolasyon çalışması başlayacak. Kubbe altında bulunması muhtemel kalem işi bezemeleri ortaya çıkarmak üzere ince boya raspasına başlanacak. Türbenin bahçe bölümünde bulunan ana girişteki eklenti duvarlar kaldırıldı. Dergâh yapısında eksik olan duvarların tamamlanmasına ise devam ediliyor.