Çin, 62. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 62.

Çin, 62. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyor
yıl dönümü ülkede düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar dün akşam Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda düzenlenen ve Çinli liderler ile yabancı misyon şeflerinin de katıldığı resepsiyonla başladı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı resepsiyonda konuşan Çin Başbakanı Wen Jiabao, önceliklerinin halkın geçim standartlarını yükseltmek ve toplumsal eşitlik ve adaleti desteklemek olduğunu söyledi. Genel fiyat istikrarına ve emlak piyasası politikalarına ve hükümet tarafından sübvanse edilen konut inşasına devam edeceklerini ifade eden Wen, çalışma güvenliği, gıda güvenliği ve çevre koruma gibi alanlarda da denetimleri güçlendireceklerini dile getirdi. Başbakan Wen, adaletsiz gelir dağılımını gidermek, refah sağlamak, insanların demokratik haklarını koruma ve kararlı bir şekilde yolsuzlukla mücadele etme sözü de verdi.


1 Ekim kutlamaları ise bugün Çinli liderlerin tarihi Tiananmen meydanında bulunan Halkın Kahramanları Anıtı’na çiçek bırakarak, saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. Bu tören 2008 ve 2010’da de benzer bir şekilde düzenlenmişti. Törene Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao'nun yanı sıra Jia Qinglin, Li Changchun, Xi Jinping, Li Keqiang, He Guoqiang ve Zhou Yongkang gibi üst düzey yetkililer de katıldı. Anıt, yeni Çin’in bağımsızlık ve refahı için kendini feda eden kahramanlar için yapılmıştı.


Çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı törene toplumun değişik temsilcilerinden oluşan 3 bin 600 kişi katıldı. Törenin yapılması, 2 gün önce Çin’in uzay istasyon kurma hedefi için en önemli adım sayılan ve uzaya gönderilen Tiangong-1 (Gökyüzü Sarayı) modülün ardından geldi.


Ülkede 9 günlük resmi tatil ilan edildi. Çin Turizm Akademisi’ne göre, bayram tatilinde 2.2 milyon Çinli turist yurt dışına gidecek ve her biri ortalama 950 dolar harcayacak.