Güney Sudan'da Referandum Heyecanı

Güney Sudan'da, bir hafta sürecek bağımsızlık referandumunda oy verme işlemleri erken saatlerde başladı

Güney Sudan'da, bir hafta sürecek bağımsızlık referandumunda oy verme işlemleri erken saatlerde başladı. Güney Sudan'ın kuzeyden ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek olan referandumda 4 milyon Güney Sudanlının bağımsızlık için vereceği karar tüm dünyada merakla bekleniyor.
Sabah erken saatlerde başlayan oy verme işlemine halk yoğun ilgi gösterdi. Oy verme işlemine yine erken saatlerde gelen Özerk Güney Sudan`ın Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e Amerikalı aktör George Clooney ve ABD Eski Başkan adaylarından Senatör John Karry de eşlik etti. Oy kullanma sonrası açıklama yapan Özerk Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, Sudanlıların referandum için uzun süre beklediklerini söyleyerek günün anlam ve önemini vurguladı. Ülkedeki güvenlik güçlerinin bölge halkı ile diğer
yabancıları korumada üst düzey önlem almalarını isteyen Kiir, bugün oy veremeyenlerin bir haftalık süreleri olduğunu açıkladı.
Güneyli halk bağımsızlık için bugün başlayan süreçte uçak kazasında ölen eski liderleri John Garang'ı da mezarı başında bağımsızlık şarkıları ile andı.
Sudan'da 2005 yılında Güney ile Kuzey arasında imzalanan barış anlaşması uyarınca referandum sonunda, nüfusun çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu ülkenin petrol zengini Güney kesiminin Müslümanların çoğunlukta olduğu Kuzey Sudan'dan ayrılması bekleniyor. Güney Sudan ile Kuzey Sudan arasında 23 sene süren iç savaşın ardından 2005'te yapılan Kalıcı Barış Anlaşması ile Güney Sudan'a beş yılın sonunda bağımsızlıkları için referandum yapma hakkı tanınmıştı.