Davutoğlu: 'Sabrımızın sınırını kimse ölçmeye kalkmasın'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Erzurum'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nunyaptığı açıklamalara ilişkin cevaplar verdi.

Davutoğlu: 'Sabrımızın sınırını kimse ölçmeye kalkmasın'
Ahmet Davutoğlu '' Bu diplomatik görüşmeler esnasında bazı şeyler ertelenbilirdi ama sıkıntıların net şekilde ortaya konması bir yenilik olması ile birlikte Türkiye'nin yerini belirtecektir. Balkanlarda ki Türk muharebesi sırasında tarihi geçmişimizde canlı şekilde vardır bunları dosthane bir üslup içinde getirilmesi doğru olur. Başbakanımızın dediği gibi artık ilişkiler de yeni bir siyasi dil geliştirilmesi gerekiyor. Biz görüşlerimizin doğruluğundan tereddüt duymadan bu görüşlerimizi dile getiririz. Ancak nihayi çerçevede bakınıldığında bu konferansa katılımları doğru olmuştur. Bu yeni siyasi dili birlikte keşf ederek bu coğrafya da birlikte yürüyeceğiz.

SORULAR

Sayın Erdoğan'ın dile getirdiği 7'li toplantıya yaptığı cevabı ne oldu?

Bu görüşü biz yeni dile getirmiyoruz Türkiye, Kıbrıs konusunda barışı geliştirmek için elinden geleni yapmıştır. 2004'te Türkiye ve KKTC nasıl güçlü bir barış perspektifinin olduğunu ortaya koymuştur. Bundan sonra da bu çalışmayı sürdürürüz, Başbakanımızın dile getirdiği düşünceler şunu ifade eder aslında bu davranışlar samamiyet ister bunu aynı şekilde karşı taraftanda bekleriz eğer bu olmazsa bu kaanatin hiç bir zaman geçerli olmayacağının bütün dünyanın bilmesi gerekir şimdiye kadar. Önümüzde ki 26 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak olan üçlü görüşmeden daha olumlu ileriye dönük bir sonuç çıkmasını diliyoruz. İlgili bütün taraflar biraraya gelerek mesafe alınır bizim tercihimiz bu Yunanistan tarafı ile de bunu paylaşıyoruz.

Dün olan açıklamalar bizi çelişkiye düşürdü iki Başbakan da kendilerini kardeşim diye ifade etti fakat soğuk rüzgarlar esti sizce bu durum neden böyle oldu. Yunanistan müzakereler konusunda hangi adımları atıyor?

Azınlıklar konusunda Türkiye her yerde dile getirdi bunu Başbakanımızın bu konuda tutumu da her zaman açıktır. Başmüftülük konusunu dünde görüştük bundan sonrada görüşeceğiz benim Mart ayında bir seyahatim olacak Yunanistan'a bunları yine konuşacağız. AB üzerinden verilen cevap çok açıktır Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hukukla müdahale etmiştir. Yunanistan tarafı kendi görüşlerini ifade etmiştir aynı açıklıkla da Başbakanımız vermiştir çelişki diye söylediğiniz şeyler doğrudur bir taraftan dostluk bir taraftan soğuk rüzgarlar esti fakat komşuluklar da her zaman böyle olur. Bu böyle olmasa Ege'de istişareler yapmazdık, şimdi de açık şekilde Başbakanımız bütün tarafların katıldığı bir toplantıda bunu konuşalım buna hayır diyorsanız bunun zemini de kalmaz diye görüşünü açık olarak dile getirmiştir.




Kaynak: İHA