Bakan Şimşek: Bir davanın ortalama 3-4 yıl sürmesi Türkiye'ye yakışmıyor (2)
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir davanın ortalama bazen 3–4 yıl sürmesinin Türkiye'ye yakışmadığını söyledi. Sistemin daha iyi çalışması gerektiğine d
Çeşitli açılışlarda ve temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Bakan Şimşek, kentin önemli halı üreticilerinden Kaplan Kardeşler Halı Fabrikası'nda işçileriyle yemek yedi. Yargıda yaşanan son durumu değerlendiren Şimşek, geldikleri günden beri ülkeyi adliye sarayları ile donattıklarını belirterek, "Bakın Gaziantep'te, Gaziantep'e yakışır muazzam bir adliye sarayı var. Biz Adalet Bakanlığımızın çalışanlarının maaşlarını kat kat artırdık. Bilgisayar ağları ile adliye saraylarını donattık. Elaman konusunda gelen talepleri hep olumlu karşıladık." diye konuştu.
"BU GELİŞMELER TABİ HAKİKATEN ÜZÜCÜ"
Adaletin daha hızlı bir sunulmasının önemine değinen Şimşek, bunun kalkınmak için de çok önemli olduğuna vurgu yaptı. 'Adalet mülkün temelidir' sözünün boşu boşuna söylenmediğini kaydeden Şimşek, şöyle dedi: "Yani hakikaten de öyledir. Bu gelişmeler tabi hakikaten üzücü. Bir davanın ortalama bazen 3-4 yıl sürmesi Türkiye'ye yakışan bir şey değil. Yani sistemin daha iyi çalışması lazım. Performansa dayalı bir kültürün adalet camiasında oturması lazım. Atamalar liyakatle olacak. Performansa dayalı bir kültür, bir sistem oluşturulacak. Bunlar çok önemli konular; ben bunu Maliye Bakanı olarak ülkenin kalkınması perspektifi ile söylüyorum. Yani şu veya bu şekilde yanlış değerlendirmeleri ben doğru bulmuyorum."
"GECİKMELERİ DOĞRU BULMUYORUZ. BU GECİKMELERİ VATANDAŞIMIZDA DOĞRU BULMUYOR"
AK Parti Hükümeti olarak sadece İstanbul'da yaptıkları ve şuanda tamamlanmak üzere olan Çağlayan ve Kartal Adliye saraylarının büyüklüğünün kendilerinden önceki 79 yılda yapılan bütün adliye saraylarının büyüklüğünden daha fazla olduğunu savunan Şimşek, "Yani biz bu ülkeyi adalet sarayları ile donattık. Çalışma ortamını iyileştirdik. Yargıda çalışan vatandaşlarımızın ücretlerini imkânlarını ciddi bir şekilde artırdık. Bilgisayarlarla bu adliye saraylarını donattık. Artık performans bekliyoruz. Bu türden gecikmeleri doğru bulmuyoruz. Bu gecikmeleri vatandaşımızda doğru bulmuyor. Ama bu hükümetin gecikmeleri hükümet değildir, gecikmelerin adresi bellidir. Çünkü hiçbir ülkede bir vatandaş çok uzun bir süre tutuklu tutulmaması lazım. Bir şekilde o davaların sonuçlanması lazım." Yapılan kanuni düzenlemenin doğru, uluslar arası normlara uygun, insan haklarına daha uygun olduğunu belirten Şimşek, performans yeterli olmadığı için, son günlerde yaşanan olayların hep beraber ibretle izlendiğini ifade etti.
"ÜMİT EDİYORUM Kİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BÜTÜN EKSİKLİKLER GİDERİLİR"
Bakan Şimşek, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde bütün eksiklikler giderilir, bir daha Türkiye bu türden sıkıntılarla karşı karşıya kalmaz. Ama biz Maliye Bakanlığı olarak hükümet olarak, yargımızın bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırız. O konuda bir sıkıntı yok. Zaten görüyorsunuz, eserler ortada. Ümit ediyorum ki bundan sonra da performans da ona yakışır bir şekilde ortaya konulur ve bir daha böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalmayız." ifadelerini kullandı.
"SÖZLEŞMELİ ASKERLİK MODELİ 1–2 HAFTA İÇİNDE NETLEŞİR"
Şişme, 'sözleşmeli er' modelini prensip olarak doğru bulduklarını ve desteklediklerini kaydetti. Şimşek, "Birkaç husus vardı, o hususlarda da bir ilerleme var. Maliye Bakanlığı olarak biz bunu doğru çözüm olarak görüyoruz. Destekliyoruz. Maliye Bakanlığı ayağında bir sıkıntı olmayacak. Bakanlar Kurulu'na bir tasarı sunuldu, tartışıldı. Tekrar birkaç husus gözden geçirilecek, tekrar Bakanlar Kurulu kanalıyla bu meclise sevk edilecek. Herhalde çok uzun sürmez önümüzdeki 1–2 hafta içerisinde ama tabi tasarının esas sahibi Milli Savunma Bakanlığımız. Ama Maliye Bakanlığı ayağı ile bizim çözülemeyecek nitelikte bir sıkıntımız yok." açıklamasında bulundu.