ABD'de kongre üyesi öldürüldü

ABD Demokrat Parti'li kongre üyesi Gabrielle Giffords ve 3 çalışanı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

ABD'de kongre üyesi öldürüldü
ABD Temsilciler Meclisi Arizona Milletvekili Gabrielle Giffords dün bir alışveriş merkezi önünde silahlı saldırıya uğradı. Tuscon kentinde yaşanan olayda 40 yaşındaki Demokrat Parti milletvekili katıldığı halka açık bir etkinlik sırasında 21 yaşındaki silahlı bir saldırganın yakın mesafeden açtığı ateş sonucu başından ağır yaralandı. Yaklaşık 150 kişinin bulunduğu kalabalığa rasgele 20 el ateş eden saldırgan, biri çocuk beş kişiyi öldürdü, 12 kişiyi de yaraladı.

FEDERAL YARGI DA ÖLDÜ

AFP haber ajansı ve CNN televizyonu hemen helikopterle Tuscon Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Giffords’un öldüğünü duyurdu. Ayrıca diğer vurulanlardan en az 5’inin de hayatını kaybettiği belirtildi. ABC televizyonu ölenler arasında Federal Yargıç John Roll’un da olduğunu duyurdu. Polis, kalabalık arasında büyük paniğe neden olan saldırıya iki dakika sonra müdahale etti ve saldırganı gözaltına aldı. Ancak daha sonra hastaneden yapılan açıklamada, Demokrat Partili vekilin yaşadığı açıklandı. Üniversite hastanesinin sözcüsü Darci Slaten, “Giffords, hayatta ama şu an ameliyatta” dedi.

OBAMA: TARİF EDİLEMEZ TRAJEDİi

FBI ve yerel polis olayla ilgili inceleme başlatırken, Amerikan Başkanı Obama da Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenlerek üzüntüsünü dile getirdi. Obama, ‘tarif edilemez bir trajedi’ olarak nitelediği olayda Gabrielle Giffords’un “ölümcül bir yara” aldığını belirterek, “Demokrat Parti Arizona Milletvekili Giffords şu anda hastanede ve yaşam savaşı veriyor. Bu feci olayda en az 5 kişinin de hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bunlar arasında, yaklaşık 40 yıldır Amerikan hukuk sistemi için hizmet veren federal yargıç John Roll ve 9 yaşındaki bir kız da bulunuyor” dedi.

FBI MÜDÜRÜ ARİZONA'YA GİTTİ

Bir şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu, “bu tarif edilemez eylemin” nedenini henüz bilmediklerini söyleyen Obama, FBI Direktörü Bob Mueller’i, soruşturmayla ilgili çabaların koordinasyonuna yardım etmesi için Arizona’ya gönderdi. Giffords’ın iyileşeceğine dair umutlu olduğunu da kaydeden Obama, olayı tüm boyutlarıyla araştırıp çözeceklerinin sözünü verdi.

AMELİYAT OLAN VEKİL YOĞUN BAKIMDA

Hastaneden gelen haberlere göre Giffords, ameliyattan çıktı ve yoğun bakıma alındı. Demokrat vekilin durumu istikrarlı olduğuna dikkat çeken doktorlar Giffords’ın iyileşmesi konusunda iyimser olduklarını kaydetti. Astronot Mark Kelly ile evli olan Giffords, 2006 yılında ilk kez temsilciler meclisi milletvekili seçilmişti. Yahudi olan Demokrat vekil, geçen kasım ayında yapılan seçimlerde kıl payı farkla yeniden vekil seçilmişti.

BOEHNER: SALDIRI BÜTÜN ÜYELERE YAPILDI

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da yaptığı açıklamada, olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Boehner, Temsilciler Meclisi’nin bir üyesine yapılmış saldırının, bütün üyelere yapılmış saldırı olduğunu belirtti.