Papandreu ve Erdoğan soruları cevaplıyor

Erzurum'da bulunan Başbakan Erdoğan, Yunanistanlı mevkidaşı Papandreu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenliyor

Erdoğan 'Zaman zaman farklı terminolojiler olabilir bunlar asla bizi bağlamamalıdır. Bizler sorun teşkil edecek ifadelerden her zaman için kaçındık ve kaçınacağız ki halklarımızı bbir an önce biraraya getirelim kucaklaştıralım. Bugün özellikle değerli dostum Yogo'nun Erzurum'daki bulunuşu, ikili görüşmelerdeki attığımız adımlar, yaptığımız görüşmeler daha sonra toplu açlıış merasimindeki yaptıkları konuşma ve daha sonra halkımızın arasında birlikte bulunmamız inanıyorum ki doğunun bu güçlü kentinde geleceğe yönelik çok önemli adımların atılmasına da vesile teşkil edecektir' dedi.

Yorgo Papandreu: ' Bugün Erzurum'da ciddi bir soğuk vardı ama insanların sıcaklığı ve yaklaşımı gerçekten çok etkileyiciydi. MBiz görmüş olduğumuz misafirperverlikten gerçekten etkilendik. Ben şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum bu sıcak karşılama için. Benim için bugün Erzurum'da seninle birlikte gezmek, insanların yakınlığını görmek onların sıcaklığını hissetmek gerçekten çok güzeldi. Bir kez daha gördüm ki bu insanlar sadece seni değil bizim Yunanistan'ın Türkiye ile kucaklaşmasını da benimsiyorlar.



Gerçekten Türk Yunan arasındaki hava da olumlu yönde gelişmektedir. Biliyorum ki ikimiz de Yunanistan ile Türkiye arasında farklı bir havanın oluşmasını amaçlamaktayız. Şunu da belirtmemde fayda var. Biz gerçekten önemli ve ciddi adımlar attık. Bir dizi anlaşmalar imzalandı. Senin de belirttiğin gibi Patrikhane konusunda önemli ve ciddi adımlar atıldı. Biz geçmişin sorunlarını belki unutmayabiliriz ama geçmişe bağlı kalmanın da faydası yok. Biz geçmişi içtenlikle konuşabiliriz bazen bu durum sürpriz de oluşturabilir ama biliyoruz ki yeni ilişkiler başlatılması konusunda güçlü iradeye sahibiz. Artık farklı terminolojiler var halklar arasında. Bu durumda bizlere daha büyük sorumluluklar yüklemekte. Bu ilerleme her iki ülkenin yararına olacaktır.

Kıbrıs'ı defalarca konuştuk. Bizler iki ülke olarak Kıbrıs sorununun çözümü için yeni girişimlerde bulunacağız cesaretlendireceğiz tarafları. Bugün görüşmemiz gerçekten yapıcıydı. Her görüşmemizde yeni adımlar atıyoruz. Temmuz ayında tekrar biraraya gelme kararı aldık. Bunların dışında kaçak göç konularını görüştük, bölgseel konuları ele aldık. Türkiye'nin AB üyeliğini ele aldık. Benim biraz önce yaptığım konuşmada bizim görüşümüz Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ilerlemesidir. Yunanistan Türkiye'nin AB üyeliğini gerçekten destekliyor. Gerçekten konukseverliğiniz için tekrar teşekkür ediyor bu olumlu görüşmelerin gelecekte de artarak devam etmesini istiyorum. Gerçekten iyi bir gün söylediğiniz gibi.

SORULAR

BİLİYORUZ Kİ GERÇEKTEN HER İKİNİZİN DE KİŞİSEL İLİŞKİLERİ ÇOK GÜÇLÜ BİR GÜVEN TESİS EDİLMİŞ BU GÜVEN ACABA İKİ HALKLAR ARASINDA DA OLUŞTURULABİLİR Mİ?

Papandreu: Gerçekten bizim Erdoğanla ilişkelirimiz ileri düzeyde. Biz ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Her iki halk ve hükümette de bu istek mevcut. Bizlerin bu hedefin gerçekleştirilmesindeki katkıları son derece önemli. İlişkilerimizi daha da ileri götürebilmek için bunlar önemli. Çoğu kez çok yönlü bazı konular her iki halkta da bazı hassasiyetlere neden olmuştur. Bugün artık geçmişe bağlı kalmanın zamanı geçmiştir. Erdoğan ile ilgili şunu söyleyebilirim ki 'Ben onu kardeşim olarak ilan ediyorum'. Sayın Erdoğan bizim için samimi dobra bir insandır.