Göksu Deltası koruma altında

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Mersin Göksu Deltası'nda yaptığı izleme ve koruma projesi tamamlandı. 332 kuş türü ve 442 bitki türünün kaydedildiği çalı

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Mersin Göksu Deltası'nda yaptığı izleme ve koruma projesi tamamlandı. 332 kuş türü ve 442 bitki türünün kaydedildiği çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altında olan yaz ördeği ve Pasbaş Patka (Macar ördeği) koruma altına alındı. Çalışmalarda predasyona (başka bir hayvan tarafından aşırı avlanma) uğradığı tespit edilen kaplumbağa türleri de korunmaya alındı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan "Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi Habitat ile Tür İzleme ve Koruma Projesi" tamamlandı. Yaklaşık 1 sene süren çalışmalarda 332 kuş türü ve 442 bitki türü kaydedildi. Çalışmalarda, Türkiye'de sadece Göksu Deltası'nda ürediği bilinen ve nesli dünya çapında tehdit altında olan yaz ördeğinin 3-7 çiftinin ürediği saptandı. Saz horozunun deltadaki popülasyonundaki değişimleri, habitat seçimi ve üreme biyolojisinin gözlemlendiği çalışmalarda deltada 20-30 çift Turaç'ın ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden Pasbaş Patka'nın (Macar Ördeği) Göksu Deltası'nda Akgöl'de ürediği kaydedildi.

KAPLUMBAĞA YUVALARI KORUMAYA ALINDI

Göksu Deltası kumsalında 2010 yaz döneminde, yürütülen deniz kaplumbağalarını izleme ve koruma çalışmaları esnasında toplam 209 adet yuva tespiti yapıldı. Çalışmalarda, Caretta Caretta türüne ait 185 yuva, Che –lonia türüne ait 23 adet yuva ve bir adet de Trionyx triunguis türüne ait yuvanın tespit edildi. 209 yuvanın 102'sinde predasyona (başka bir hayvan tarafından aşırı avlanma) uğradığı, 107 adeti ise sağlam olduğu tespit edildi. 40 yuva kuluçka alanına taşınırken, 11 yuva ise kum altı kafesi denilen bir yöntemle koruma altına alındı.