Dioksinli yemler 9 aydır satılıyormuş

Almanya'da, yumurta ve beyaz ette gıda skandalına yol açan Harles&Jentzsch firmasının, aslen endüstri alanında kullanım için üretilen ve kanser te

Almanya'da, yumurta ve beyaz ette gıda skandalına yol açan Harles&Jentzsch firmasının, aslen endüstri alanında kullanım için üretilen ve kanser tetikleyici oranda dioksin içeren yağ asidini, sanıldığının aksine geçtiğimiz aydan itibaren değil, Mart ayından beri yem üretici firmalarına sattığı ortaya çıktı. Münster yakınlarındaki Havxbeck kentinden bir doktor, firma hakkında, 'cinayete teşebbüs' suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Almanya'yı çalkalayan yumurta ve beyaz etteki gıda skandalının nedeni olan dioksinli yemlerin geçtiğimiz yılın Mart ayından beri kullanıldığı ortaya çıktı. Aslen, başta kağıt üretiminde olmak üzere endüstri için üretilen kanser tetikleyici dioksin içerikli yağ asidinin sanıldığından daha uzun bir süredir yem üretiminde kullanılıyor olduğunun ortaya çıkması endişeleri arttırdı. Kiel'de bulunan Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz yılın Mart ayında, özel enstitülerin ölçümünde dioksin oranının yüksek çıktığını doğruladı. Konuyla ilgili açıklama yapan bir sözcü, 19 Mart 2010'da özel bir laboratuvarda, Harles&Jentzsch firmasına ait yağ asidinden bir örneğin incelendiğini ve izin verilen normal miktarın iki katı oranında dioksin ölçüldüğünü, ancak kendilerinin ancak 27 Aralık'ta yüksek dioksin oranından haberdar olduklarını aktardı.

Verilen bilgilere göre, dioksin konusundaki araştırmayı firmanın kendisi yaptırmış ve sonucu yetkililerden saklamış. Olayın ortaya çıkması üzerine yetkililer 29 Aralık'ta ürünlerden örnek alarak incelemeye aldı, savcılığa aktardı. Bakanlık sözcüsünün Hannoverschen Allgemeinen Zeitung gazetesine yaptığı açıklamaya göre, söz konusu firma, Mart 2010'dan sonra yaptırdığı araştırmalarda da dikkat çekici ölçüm sonuçları elde etmesine rağmen bunu herkesten sakladı.

4 BİN 709 TAVUK ÇİFTLİĞİ KAPATILDI

Dioksin skandalı yüzünden Almanya çapında, tedbir amacıyla toplam 4 bin 709 tavuk çiftliği kapatıldı. Söz konusu tavuk çiftliklerinin, yüksek oranda dioksin içeren yemden kullanmış olan çiftlikler olduğu bildiriliyor.

TÜKETİCİLER FİRMA HAKKINDA, 'CİNAYETE TEŞEBBÜS'TEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Öte yandan bazı tüketicilerin, dioksinle gıda skandalına yol açan firma hakkında, "cinayete teşebbüs" gerekçesiyle şikayetçi oldukların bildirildi. Almanya'nın Münster kenti yakınlarındaki Havxbeck'ten bir doktor, Harles und Jentzsch firması hakkında şikayetçi oldu. Bu şekilde ilgili makamların yürüttüğü soruşturma ve kamu davasının yanı sıra, özel olarak tüketicilerin şikayetleri de olaya dahil olmuş oldu. Schleswig-Holstein'ın Uetersen kentindeki firma hakkında şikayetçi olan doktorun konuyu taşıdığı Yüksek Savcı Wolfgang Schweer de söz konusu iddiayı doğruladı.