Mavi Kent A.ş.'de Usulsüzlük İddiaları

Van eski Belediye Başkanı Burhan Yenigün, kendi döneminde Mavi Kent A

Van eski Belediye Başkanı Burhan Yenigün, kendi döneminde Mavi Kent A.Ş.'nin beş kez Sanayi Bakanlığı müfettişlerince teftiş gördüğünü ve aklandığını belirterek, "Suçlamalar, seçim dönemine girildiğinden siyasi rant elde etmek için yapılmaktadır. Biz her zaman her zeminde yaptığımız çalışmalarla, harcadığımız her kuruş için hesap vermeye hazırız" diye belirtti.
Van Belediyesi şirketi olan Mavi Kent A.Ş.'nin görev yaptığı 2004-2009 döneminden üç dönem önce kurulduğunu ve 1993'den bugüne kadar Van Belediyesi bünyesinde faaliyet sürdüğünü belirten Yenigün, şirketin çeşitli siyasi dönemler geçirdiğini ve her dönemde teftiş gördüğünü belirtti. Kendi dönemlerinde şirketin beş kez Sanayi Bakanlığı müfettişlerince teftiş gördüğünü ve aklandığını belirten Burhan Yenigün, "2009 yerel seçimlerine kadar herhangi bir yasal olmayan durumla karşılaşılmamıştır. 2004 Yerel Seçimi'ni kazanıp iktidar olduğumuzda muhalif belediye meclis üyeleri tarafından 5 sene boyunca, 2009 seçimlerine kadar devamlı olarak her meclis toplantımızda Mavi Kent A.Ş.'yi gündeme getirmişler ve meclis toplantıları devamlı sabote edilmiş, yaptığımız hizmetler unutturulmaya çalışılmıştır. 2009 yılından bugüne kadar geçen 2 yıl süresince mevcut yönetim aynı iftira ve yalanlamalara devam etmektedir. 2011 Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde kendi oyunlarını, başarısızlıklarını unutturmak için Mavi Kent'i tekrar gündeme getirerek, gündemi değiştirmeye ve seçimler için yeni tuzaklar kurmaya başladılar. İki yıl içinde neler yaptıklarını halkımız çok iyi görmekte ve izlemektedir.
Mavi Kent A.Ş.'de yaptığımız harcamaların kuruşunun hesabını vermeye her zaman hazırız. Yaptığımız harcamalarda hiç kimseye kuruş peşkeş çekilmemiş, yapılan harcamalar yasal çerçevede mevzuat dahilinde hizmete sunulmuştur. Belediye çalışmalarında yardımcı olunmuş, yapım hizmetlerinde, akaryakıtta, kar mücadelesinde, personel harcamalarında, kar makinesi, kar rotatifleri, yedek parça, sosyal faaliyetler gibi hizmetlerde çok verimli çalışmalar yapılmıştır. Bugün de olsa aynısını yine yapardık. Bunun hesabını her zaman her zeminde vermeye hazırız. Çok şükür hiç kimseye menfaat sağlamak gibi bir durum söz konusu değil" dedi.
İFTİRA EDEN VE MAHKUM OLANLARI AÇIKLAYACAĞIM
Van halkına seslenen ve kimden menfaat çıkar sağlandıysa çıkıp halkın huzurunda açıklamalarını isteyen Yenigün, "Bütün Van halkı duysun yoksa bu yalanların, iftiraların hesabını verecekler. Biz de bütün yasal haklarımızı arayacağız. Görev sürem içinde bize iftira edenler çok şükür mahkum olmuşlardır. Bunları ileride açıklayacağım. Mevcut yönetim bu iftira ve yalanları söylerken 2009-2011 döneminde bugüne kadar yaptıkları yanlış ve uydurma haberlerle halkımızı yanılttıklarından hiç bahsetmemektedirler ve devamlı bizim dönemimizi kötülemektedirler. Bizim dönemimizde bizi en çok suçladıkları konularda kendileri aynı uygulamaları yapmaya başladılar" diye belirtti.
KAPATTIĞIMIZ KUYULARI AÇARAK İKİ SENEDİR HALKA ARSENİKLİ SU İÇİRİYORLAR
Açıklamasında, devamlı olarak suçladıkları konuları tek tek sıralayan ve bütün bu suçlamalara karşı mevcut yönetimin ne yaptığını da soran Van eski Belediye Başkanı Burhan Yenigün, şunları belirtti:
"Kapattığımız bütün arsenikli su kuyularını halktan habersiz olarak açtılar. İki senedir bu kuyulardan halka su içiriyorlar. Şu ana kadar yüze yakın imar tadilatı gerçekleştirdiler. Yüksek binalara verilen ruhsatları önce iptal ederek sonradan bu planları mecliste kat artırımına giderek imara uygun olmayan şekilde ruhsat verdiler.
Bizim parke taşı projemizi uyguladılar ancak biz bu projeyi uygulamak için bütün sokaklardan doğalgaz, elektrik, PTT hizmetlerinin yeraltına inmesini beklemek zorundaydık. Bu yönetim bu hizmetleri beklemeden yani altyapıyı beklemeden göz boyama yaptı. Şu anda parke taşı döşenen sokakların yüzde 60'ında bu hizmetler yapılmamıştır. İlerde bu yollar tekrar sökülecek, TEDAŞ, PTT ve doğalgaz altyapısı geçecektir. Şu anda Van'ın büyük bir bölümünde bu sıkıntı had safhadadır. Bizim dönemimizde halkı tahrik ederek belediyeye bidonlarla bayanları gönderenler şimdi köşelerinde seyretmektedir. 18. Madde doğrultusunda 15 adet yolda uygulama yaptık ve bitirdik. Bu yönetim acele olarak eski Edremit Yolu ve Suvaroğlu Caddesi'ni asfalt yaparak bu yolların altyapısını görmezden gelerek göz boyamak için çalışmalar yaptı. Doğalgaz, PTT, TEDAŞ bu sözü edilen projelerde beklemeye alınmış durumdadır, herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. İlk yaptıkları icraat Mavi Kent A.Ş.'nin sermayesini artırmak ve bizim yaptığımız uygulamaları önce tenkit edip sonra devam ettirmek oldu.
Personel arasına siyaset sokarak kalifiye, tecrübeli ve deneyimli elemanların hepsi tasfiye edilmiş, Mavi Kent'te çalışan personelin büyük bir kısmının işine son verilmiş, yıllarca orada görev yapan elemanlar mağdur edilmiş, bütün belediye hizmetleri asaletli personel dururken vekil olan ve ehil olmayan elemanlarla devam ettirilmiştir. Bu döneme kadar Van Belediyesi'nde hiçbir dönem çalışanlar arasında siyasi ayrım yapılmamıştı ve personel mağdur edilmemişti. Van Gölü kirliliği için bizim dönemimizde yapılan kolektör hatları ve kanalizasyon şebekesi yarım bırakılmış hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir.Katı atık projesi için hiçbir çalışma yapılmamış, bizim yaptığımız çalışmalar sümen altı edilmiştir. Hayvan barınağı (EGE) şimdiki yönetim bizim uyguladığımız projeyle övünmekten öteye gitmemektedir. Tıbbi atık, aynı şekilde bu da bizim yaptığımız bir diğer projedir. Mezbahane, bizim yaptığımız ve uyguladığımız projeyle mevcut yönetim övünmektedir. Çevre yolu ve sahil bandı çalışmalarında son aşamaya gelindi. 18. Madde doğrultusunda bütün işlemler tamamlandı ve Karayolları, Edremit ve Bostaniçi belediyeleriyle sözleşmeler yapıldı. 2009'da çevre yolu ve sahil bandının yapımına başlanacaktı ancak bugüne kadar bir ilerleme sağlanamamıştır."
Yapılan suçlamaların seçim dönemine girildiği için siyasi rant elde etmek için yapıldığını ifade eden Yenigün, "Biz her zaman her zeminde yaptığımız çalışmalarla, harcadığımız her kuruş için hesap vermeye hazırız" diye belirtti.