Tatarlar, Egeli işadamlarını yatırıma çağırdı

Tataristan, Abaluga Özel Ekonomik Bölgesi'nde sunduğu imkanlardan Türk yatırımcıları yararlanmaya çağırdı. Bölgenin Yatırım İlişkileri Uzmanı Dania Us

Tataristan, Abaluga Özel Ekonomik Bölgesi'nde sunduğu imkanlardan Türk yatırımcıları yararlanmaya çağırdı. Bölgenin Yatırım İlişkileri Uzmanı Dania Usmanova, yatırım yapan firmaların Rusya, Belarus ve Kazakistan'a gümrüksüz mal satabileceğini ifade etti.

Usmanova, Alabuga'yı Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyelerine tanıttı. Bölgede halen yatırımı bulunan 13 firmadan yedisinin uluslararası olduğunu, Türkiye'dense sadece iki firmanın yatırımı bulunduğunu kaydetti. Alabuga'nın Moskova'ya 800 kilometre mesafede olduğunu, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında yer aldığını açıklayan Usmanova, otomotiv yan sanayi ve petrol ürünleri işleme sektörlerinde yatırım için büyük potansiyel bulunduğunu vurguladı. Delphi, Isuzu, Fiat ve Bosch gibi firmaların bölgelerinde yatırım yaptığını anlatan Dania Usmanova, "Türkiye'den de Şişecam yer alıyor. Ayrıca bir Türk mobilya firması da bölgemize yatırım yapıyor. Bölgenin altyapı yatırımları, 2013 yılına kadar tamamlanmış olacak." dedi.

Petrol de bulunan bölgelerinde, buna dayalı üretim yapan firmalara birçok avantaj sağladıklarını aktaran Usmanova, işçilik ücretlerinin 330-550 dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. İdari sınırlamalar bulunmadığını, çok düşük fiyatlara arsa alınabildiğini kaydeden Usmanova, "Diğer bölgelerde yüzde 20 olan gelir vergisi, bizde yüzde 15,5. Mülk, arazi ve taşıt vergileri yok. 2012 yılına kadar bölgede yatırım yapacak firmalar da KDV ve gümrük vergisi ödemeden makine ve teçhizatlarını getirebiliyor." şeklinde konuştu.

Tanıtımdan önce bir konuşma yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise 67 sektörde 5 bine yakın üyeleri bulunduğunu belirterek, Tataristan'la her alanda işbirliği yapabileceklerini söyledi. Otomotiv yan sanayi, tekstil, tarım ve ileri teknoloji sektörlerinde İzmir'le Tataristan arasında ticaret ve ortak yatırım yapılabileceğini dile getiren Çiçekçi, "EBSO olarak 2011 yılında üyelerimizi birçok yurtiçi ve yurtdışı fuara taşıyacağız. Yeni pazarlara ulaşmaları için de çalışmalarımız sürüyor. Daha çok büyüyen ve gelişen pazarlar üzerinde duruyoruz. Cezayir ve Hindistan pazarlarını yakından inceliyoruz. Ortadoğu, Rusya ve Asya pazarlarını mercek altına aldık. Tataristan'ın da konumu itibariyle Egeli işadamlarının iş hacimlerinin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz; Rusya ve Kafkas pazarlarına girişin ilk adımı olabilir." dedi.