Malatya Sağlık İl Müdürü Bayram Zengin:

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Obezite, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde geçen gün artış göstermektedir" diyerek, şişmanlıktan doğan hastalıklardan her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olduğunu vurguladı

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Obezite, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde geçen gün artış göstermektedir" diyerek, şişmanlıktan doğan hastalıklardan her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olduğunu vurguladı.
Şişmanlık hastalığının git gide artması nedeniyle açıklama yapan Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Obezite (şişmanlık) günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Dünyada Obezitenin Görülme Sıklığı şöyle belirtildi:
"Obezite küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite her geçen gün artış göstermektedir. DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa'nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren Monıca çalışmasında 10 yılda obezite prevalansında yüzde 10-30 arasında bir artış saptandığı bildirilmiştir."
DSÖ verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa'daki yetişkinlerde Tip 2 Diyabetin yüzde 80'inden, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 35'inden ve hipertansiyonun yüzde 55'inden sorumlu olduğunu bildiren Zengin, açıklamasını özetle şöyle sürdürdü: "Her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Hiç bir önlem alınmadığı takdirde ve obezite prevalansındaki artışın 1990'lardaki hızıyla devam ettiği düşünüldüğünde, Avrupa'da 2010 yılına kadar 150 milyon yetişkin, 15 milyon çocuk ve adolesanın obez
olacağı tahmin edilmektedir.
Obezitenin giderek yaygınlaşarak halk sağlığı sorunu haline gelmesi, tüm dünyada obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olmuştur.
Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.
Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 7 coğrafik bölgede seçilen 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15468 birey üzerinde yapılan "Sağlıklı Beslenelim Kalbimizi Koruyalım" çalışmasına göre, erkeklerde obezite görülme sıklığı; Erkeklerde yüzde 21.2, Kadınlarda ise yüzde 41.5 olarak bulunmuştur. Bunun yanı sıra Beden Kitle İndeksi (BKİ) değeri 40-69 yaş arasında doğrusal olarak artmakta, 70 yaşından sonra doğrusal olarak düşmektedir."
Obezitenin (Şişmanlığın) Nedenleri şöyle belirtildi:
"Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. "