İhracat Bilgi Platformu açıldı

İhracat yapmak, dış pazarlara açılmak, ürününüzü ve firmanızı yabancı ülkelerde tanıtmak istiyorsunuz ama bazı çekinceleriniz ve kuşkularınız var değil mi?

İhracat Bilgi Platformu açıldı
'İhracat zordur!' diye düşünmeyin. O kadar zor olsa farklı sektörlerde, farklı büyüklüklerde binlerce girişimci dünyanın dört bir yanına ihracat yapabilir miydi? Peki o zaman, ihracat kolay mıdır? Evet. İhracatın temel ilkeleri basittir; kolayca öğrenip uygulayabilirsiniz. Tabii yapılması gerekenleri öğrenmeye hazır ve biraz da cesaretli olabilirseniz.

2010'da ihracat  114 milyara  yaklaştı yüzleri güldürdü. Şimdi hedef  2023 yılında500 milar Dolar ihracat . Bu büyük hedefe Türkiye'yi taşıyacak özel sektöre destek devletten. Bu içinde ihracatçılara yol haritası olacak 'İhracat Bilgi Platformu'nu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tanıttı. Firmaların dünyaya açılabilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Üreticilerin kafasındaki hangi ülkeye ne ihraç edilir bu işlemler nasıl yapılır soruları cevap bulacak.  Bunun için kesintisiz hizmet veren bir çağrı merkezi kuruldu. Dünyanın dört bir yanından ulaşılabilecek bu merkeze ihracatla ilgili bütün sorular yöneltilebilecek.

İhracat yeni pazarlara, yeni 'dünya'lara açılım yapmanızı sağlarken, size büyüme, karlılık ve yeni müşteriler kazandıracaktır. Buna inanmalı ve başarmak için kendinizi ve firmanızı düşünsel, kurumsal, finansal ve operasyonel olarak hazırlamalısınız. İGEME'nin sunmakta olduğu hizmet ve araçlar, bu süreçte başarılı olmanız ve uluslararası pazarlama bilgi ve kapasitenizin geliştirilmesinde size yardımcı olacaktır.

İGEME bünyesinde ülke masalarını oluşturduklarını belirten Çağlayan, şu anda 73 ülkenin ihracat durumunu anında analiz ettiklerini söyledi. Çağlayan, "Röntgeni bıraktık emar çekiyoruz. Hangi ülke nereye ihracat yapıyor, Türkiye'nin payı ne tek tek inceledik. Şu anda yaptığımız çalışmalarla tüm eyaletleri inceliyoruz. Kimden alıp kime kaça satıyor tek tek tabanlarına ithalat rakamlarını görüyoruz. Hangi sektörlerde bizim rekabet edebileceğimizi görmeye başladık. İhracatçımıza buna göre yol gösteriyoruz fuarlarımızı da bu anlamda gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Ülke masasında görevli kişilerin bir radar olduğunu ifade eden Çağlayan, "İhracatçıya doğru yolu göstermek. Hangi ülkeye hangi sektörle gidecek bunun tespitini yapıyorlar. İhracatçılarımız ülke masalarından istedikleri ülkeye anında ulaşabiliyor" dedi.  İGEME bünyesinde ihracat bilgi platformunu yapılandırdıklarını anlatan Bakan Çağlayan, ihracat bilgi platformunun ticari bilginin kullanımı ve iletişimi anlamında ihracatçıları dünya ile buluşma konusunda hizmet sunacak bir sistem olduğunu belirtti. Çağlayan, "İhracatçılarımıza insan ve teknolojinin 7 gün 24 saat çalışacağı bir bilgi ağı sunuyor. Bu ağa dahil olmak zor değil tıklayabileceğiniz herhangi bir teknoloiji araçlarından hangisini kullanıyorsanız çok rahat ulaşabilirsiniz. İhracat bilgi platformu hepimizin dünyaya açılan bir kapısı olacak ve sloganımızda dünya ile buluyoruz olacak. Bana göre ihracat bilgi platformu ihracatçılarımızın google olacak ihracatçımız buradan girdiği girdi ihracatla ilgili her türlü bir bilgiye anında ulaşabilecek" diye konuştu.

Bakan Çağlayan konuşmanın ardından ihracat bilgi platformu çağrı merkezini arayarak çağrı merkezi görevlisine bazı sorular sordu. Kendisini ASO üyesi bir ihracatçı olarak tanıtan Çağlayan ismini ve soyadını söyledikten sonra çağrı merkezi görevlisi kendisine sayın bakanım diye hitap etti. Çağrı merkezi ve Bakan Çağlayan arasındaki konuşmalar salonda neşeli anların yaşanmasına neden oldu.

IGEME'nin resmi sitesinden her türlü bilgilere ulaşabilirsiniz. IGEME: https://www.igeme.org.tr